Ustna vprašanja - Vlahovič, Štolfa

Najprej malo za spodbudo, strokovni izpit ni tako grozen, kot izgleda na prvi pogled. Snovi je sicer veliko, ampak vse to ste se večinoma naučili že med faksom.

Sam sem imel praktični izpit pri dr. Vlahoviču in dr. Štolfi, ki sta se oba izkazala za ok varianti. Vlahovič sicer velja za strogega, zahteval naj bi real-time simulacijo, vendar pri naši skupini ni bilo tako. Ima sicer visok standard, od katerega ne odstopa, ampak če se držite ABCD pristopa, ne morete falit. Tudi če se vmes zgubite, še enkrat od A. Reanimacijo demonstriraš na lutki, vmes pa prof. razlagaš, kaj in kako razmišljaš, on pa te še kaj vpraša. Samo v vednost, pri nas ni imel več tistega starega defibrilatorja, ampak novejši LifePak. Pa ne pozabit, če je ritem združljiv s pulzom, tipat pulz, zaradi tega jih je tisti dan dopoldne nekaj vrgel. Moj primer pri njemu je bil gospod, ki ga žena pripelje na IPP, ponoči bolečina v prsih, zdaj ne boli, pogovorljiv ni, ampak samo nekaj stoka,... Na monitorju je bil AV blok 3. stopnje. Po krajšem pogovoru, kaj pa zdaj, se je na monitorju pokazala VF in potem naprej po protokolu. (Nasploh se je podoben scenarij popoldne pojavil večkrat) ;)
Drugi del praktičnega sem imel pri dr. Štolfi, ki je res fajn. Praktični je bila anamneza pacientke, ki je prišla v ambulanto zaradi postmenopavzalne krvavitve. Nobenega statusa ali kaj podobnega. Anamnezo sem potem odrecitiral in je bilo to to.

Sam ustnega nisem imel, so pa vsi v moji skupini naredili tudi ustnega brez večjih težav. :)

Držim pesti za vse, ki vas strokovni še čaka. Pa brez skrbi, znate zagotovo dovolj, samo držite se zdrave pameti in protokolov! :)