Ustna vprašanja - Vlahovič, Bručan, Bošnjak

Oktober 2012 – Vlahovič, Bručan, Bošnjak

Praktični

Začeli smo pri dr. Vlahoviču. Ima tisti stari, monofazni defibrilator. Z majhnim zaslončkom, ki ti lahko pokaže kaj čudne ritme. In če predolgo razmišljaš, ti prijazno pove, da boš moral priti še enkrat. Sam sem dobil Mobitz II. Ampak ne klasičnega, marveč variabilnega. Verjetno bi si moral vzeti nekaj časa ter se poglobiti v zadevo, ker takšnega ritma pač še nisem videl. In zelo verjetno bi se lahko poglabljal še cel mesec, do naslednjega roka. Ampak se nisem! Zakaj? Ker sem en dan prej odkril izjemno koristno stran lek.si, ki jo priporočam čisto vsem! Registracija je zastonj, imate pa potem dostop do informacij za strokovnjake. Posebej koristni so filmčki. Za vse supraglotične pripomočke, postopek intubacije, ... In še in še! Z razlago v slovenščini! Le poglejte si, ker si je prav bedno brati in si nekaj na pamet razlagati, ko pa imate takšen bogat vir informacij pred nosom. Kakorkoli, filmčki pokrivajo tudi EKG ritme, ki so verjetno posneti direktno iz tega starega defibrilatorja. In tisti Mobitz II na izpitu je bil isti temu na Lek-u. Fino, ne? :)
In zato sem rabil natanko dve sekundi, da sem povedal, da vidim Mobitz II. In je bil zelo zadovoljen. :)
Občutek sem dobil, da Vlahovič nima namena zafrkavati. Ima pa visoka merila in ne dopušča odstopanja od protokola. Kar je po svoje tudi fino. Če obvladaš protokol, je to to. Ne sprašuje vsega ostalega naokoli. Protokol in še enkrat protokol. Moj primer je bil takšen: v ambulanto sem dobil pacienta z nekimi čudnimi občutki za prsnico, ki vsake toliko časa tone v spanec. Kaj zdaj? Rekel sem, da ga takoj priklopim na monitor ter posnamem ekg, nato pa sem šel po vrsti – A, B, C ter vsako točko obdelal do konca (in ustrezno reagiral glede na pomanjkljivosti – kisikova maska, kanali, ...)! Ugotovil sem, da je nestabilen, na monitorju se je pokazal Mobitz II. Aplikacija atropina. Ne pomaga. Ponavljam do 3 mg. Nič. Razmišljam o transkutanem pacingu. V tem se rezervoar kisikove maske neha premikati. Kaj zdaj? Ufff. Takoj preverim dihanje in pulz. Ni pulza. Takoj začnem z masažo srca in predihavanjem. Rečem sestri, naj aplicira 1 mg adrenalina intravensko.
In to je bilo to. 5 minut. Držite se protokola in bodite sistematični pri A, B in C in bo šlo. Brez skrbi!

Bručan: na IPP-ju sem posnel EKG. Sicer pa, kot so že povedali predhodniki, se jemlje venska kri ali pa plinska. Bodite prijazni s sestrami in bodo pomagale, če vam kaj ne bo šlo. :)

Ustni
Bručan: EKG. Bila je supraventrikularna tahikardija. Hoče sistematičnost in branje EKGja po korakih. Kakorkoli, po adenozinu se je razkrila atrijska undulacija. Povedal sem še par besed o zdravljenju in to je bilo to.

Bošnjak: prijazen gospod, nevrokirurg. Vprašal me je kavdo ekvino. Na začetku sem govoril jaz, potem pa še on. Moram reči, da zdaj kavdo ekvino res razumem! :)

Vlahovič: v ambulanto mi pripeljejo 4-letnega dečka, ki je padel s kolesom. Tako, da ga je vrglo preko balance. Boli ga v trebuhu. Je pri zavesti, tudi z glavo lahko giba. Tudi tu sem šel povsem sistematično: A, B, C, D, E ! In vse pri vsaki točki. Na koncu sem pogledal še trebuh z ultrazvokom po FAST metodi. Kako točno se to gleda, nisem vedel. In mi je razložil. Gleda se za prosto tekočino v zgornjih dveh kvadrantih in v Douglasovem prostoru. No, odkril sem prosto tekočino v levem zg. kvadrantu in v Douglasu. Kaj zdaj? Tekočine 20 ml/kg in v bolnico. Koliko kilogramov ima? (Starost plus 4)x2 = 16. In sva končala.

Ne bojte se. Dobro se naučite protokole (pomaga, če s kom ponavljate, ker včasih šele takrat vidite, da kje niste čisto prepričani, kaj in kako) ter A, B, C, D, E (zelo fino so napisani v Žepnem priročniku za obravnavo nujnih stanj, lepo po alinejah. Mislim, da je tudi na Lekovi strani) ter zaupajte vase!
Pa še ena zelo koristna stvar za ponavljanje protokolov, diferencialk, zastrupitev in doz: Priročnik za pripravnike od dr. Prosena.

Lp,
Gašper