Ustna vprašanja - Trotovšek, Grunfeld, Hribar

Praktični:
1. Hribar - gospod kolabira na avtobusni postaji, greš tja s tehnikom in reanimobilom... VT na monitorju. Točne doze: adrenalin, amiodaron, kdaj in kako ponoviš doze (pazi amiodaron daš v 20mL 5 glukoze, ponoviš samo enkrat 150mg). Intubacija (pri meni je vse pokalo pa je samo reku da naj se ne sekiram ker je lutka slaba). Kako ga transportiraš – samolepilne elektrode, da lahko defibriliraš med vožnjo, ker z ročkami ne smeš.
2. Grunfeld - EKG – DKB, elevacije, denivelacije, negativni p-ji... katera stena, kateri del srca je to... kaj moraš vprašat, če ti takšnega pripeljejo (boli?)
Ustni:
1. Grunfeld - 3 letni otrok, težko diha, rahlo piska, bil je prehlajen, TT ni povišana, saturacija 90, znaki dihalnega napora. Daš kisik. Avskultiraš tiho dihanjez ekspiratornimi piski – obstrukcija spodnjih dihal. Inhalacije branhodilatatorja – kako daš – v glavnem daš 2ml FR in baje lahko daš kar na kisik in kisik odpreš do konca in tok kisika to nebulizira, ker otrok rabi kisik in inhalacije. Ponovno avskultiraš – ostro dihanje, polifoni piski po celotnem prsnem košu, saturacija 88 - v redu, pomeni da se je odprlo, saturacija te ne skrbi ker predihava mrtvi prostor. Sprejmeš, ker rabi kisik.
2. Hribar - Gospod, ki je padel z odra. Paziš na vratno hrbtenico. Hipotenzija, glava, prsni koš, trebuh, medenica bp, zlom kolka, od popka navzdol ne čuti ničesar. Spinalni šok – terapija: tekočine, vazokonstriktor (dopamin je najboljši na terenu,doza), metilprednizolon (doza).
3. Trotovšek - 6 mesečni otrok, razdražljiv, ne je, odvaja malo sluzi pomešane s krvjo. Abdomen mehak, levo čutiš trdo cev. UZ ABD: Intususcepcija (je tudi najpogostejša). Zdravljenje: najprej daš vodo v kolon (podobno kot klizmo in narediš hidrokolon) pod nadzorom UZ in to potisne črevo nazaj, če pa ne gre pa kirurško – no do tega odgovora nisem prišla sama, droben očitek, da ne morem 6 mesečnih otrok kar odpirat in rezat, če se da drugače.

V glavnem ni bilo tako grozno, je pa treba bit kar natančen, včasih se ti uspe spomnit stvari za katere ne veš, da obstajajo. Malo ti tudi pomagajo, če opazijo, da imaš osnove. Je pa res poudarek na praktičnem znanju, kjer si lahko dovoliš kakšen manj aktualen podatek ;)