Ustna vprašanja - Trotovšek, Hribar, Grunfeld

praktični:

dr. Trotovšek: ablacija nohta, Oberstov blok. (opis obeh postopkov)

dr. Hribar: Klinični primer. Nekdo se zgrudi po tleh, ne diha, nima pulza. Kaj narediš? Poveš, da takoj začneš s TPO, čimprej nalepiš defibrilator, analiziraš ritem, v mojem primeru je bila VF. Defibriliram, nič ne pomaga. Nadaljuješ z oživljanjem, po tretjem šoku daš adrenalin 1mg in 300mg amiodarona, oboje spereš s tekočino (da gre v cirkulacijo). Oživljanje je uspešno, kaj narediš po tem? Preveriš ABCDE še enkrat - ne diha, zato ga priklopiš na respirator in odpelješ v bolnico. Aja, pa prej ga še intubiraš, seveda. To mi je rekel, naj pokažem na lutki. Lutka je iz trdega materiala in tudi precej poškodovna, tako da preveč natančno niti ne moreš kazati, glavno, da od daleč izgleda kot neka intubacija (v levi roki laringoskop, v desni tubus).


ustni:

dr. Trotovšek: Klinični primer. Povedal je anamnezo: huda bolečina v podlahti, roka je hladna, mravljinčasta. Vprašala sem še, kaj najdem pri pregledu, pove mi, da je roka bleda, brez pulza. Povem diagnozo (akutna ishemija) in da bi jo poslala na IPP (Bolj pravilno bi bilo kar direktno k žilnemu kirurgu).

dr. Grunfeld: Povedala mi je primer otroka, ki ga mamica ponoči pripelje na pregled v urgentno ambulanto. Otrok je sredi noči začel lajajoče kašljati. Iz anamneze in statusa je bilo precej očitno, da gre za krup. Otroka še celega pregledaš, da nima slučajno kakšnega izpuščaja po koži, izmeriš saturacijo, vročino, pogledaš ušesa ... Nato mu daš kortikosteroid (v mojem primeru im., ker tablete ni hotel pojesti, odmerka ti ni treba vedeti) in mami svetuješ naj otrok inhalira vodno paro. Adrenalina otrok ni potreboval, ker je bil povsem neprizadet.

dr. Hribar: V ambulanto ti pripeljejo fanta z alergijo na nek antibiotik, ima izpuščaj po koži, že hipotenziven in težko diha. Kaj narediš? Daš mu kisik, tekočine, adrenalin 0,5mg im., korikosterid, antihistaminik. Nič ne pomaga, še vedno je hipotenziven. Kaj zdaj? Predlagam infuzijo vazopresorja (npr. dopamina) in potem se človeku na srečo izboljša. Ura pa je zdaj ena popoldne in službe je konec, kam bi ga zdaj poslala? V bolnico na opazovanje.