Ustna vprašanja - Grunfeld / Hribar / Trotovšek

Po precej težkem pisnem izpitu na aprilskem roku, smo skorajda zafibrilirali pred ustnim, ki smo ga imeli v petek... a kot se je izkazalo, je strah odveč in smo vsi 3, ki smo bili "dodeljeni" tej skupini preživeli... še več - bila je to ena izmed lepših izkušenj, kjer se je dejansko diskutiralo in pogovarjalo predvsem o - znanju..

OŽIVLJANJE (Grunfeld in Hribar)
V natrpani sobici, skupaj s predpotopnim defibrilatorjem sem se srečala z gospodom, ki mi je pred ambulanto zlezel skupaj... Grunfeldova se mi je prijazno ponudila, da bo sestra in se je v vlogo čisto vživela. Meni so se roke tresle kot staremu Parksoniku, moj gospod pa je imel VT brez pulza, potem malo asistolije... pa malo zopet VT s pulzom. Vmes me je dr. Hrbiar spraševal po vzrokih 4T, 4H... jaz sem odgovarjala lepo po točkah, čeprav se mi je močno zdelo, da je edina možnost, ki jo imam tale moj gospod plj.embolija... ampak smo počasi obdelali vse... vmes ga še intubirali - jaz sem ga z Igelom (ker nisem vešč intubacije ;)). skratka - po mojem sem imela RR 250/100, palpitacije nekje do grla - a sem preživela... in tudi moj gospod, ki smo ga še lepo ohladili in dali na oddelek.

GRUNFELD:
praktično - ekgji
Najbolj sem se bala tega, a je bila res prijazna in sva šli lepo počasi...
Prvi je bil VES - vzroki, ali je patološko, kdaj ni... kaj bi naredila, kam dala pacienta
Drugi je bil MOBITZ II in tretje Torsade.
Je izredno prijazna in je prava "mama".
Ker sva imeli čas, sva obdelali mimogrede še ustno vprašanje.

ustno
Mamica pripelje otročka, ki je tako čudno kašljal ponoči - najprej je mislila, da je sosedov pes ;).
Kaj bi bila pri pregledu pozorna (če je atopik, izpuščaji, TT,kašelj, še kdo drug v družini, že kdaj prej..?)
Jaz ji lepo vse povem od kurpa, izključim bakterijski in spazmodični krup, epiglositis (ona vpraša, zakaj je to pomembno - zaradi klin pregleda!!). Potem terapija, ali bi ga zadržala (ne!), ali bi dala antibiotik ( ne - ker je virusni), kako bi mami to razložila (čisto se je vživela) ;)
Potem sva se pogovarjali še od dexametasonu, ki sem ga privlekla na dan in da bi mami predlagala, da naj naslednjič otročka malo na zrak nese...
pa o tem, ali bi dala ventolin (ne, zakaj ne...) ali bi dala adrenalin (ja, če bi bil prizadet).

HRIBAR
Gospod (stari pijanček) se s kolesom nekam udari na poti domov, zjutraj te kličejo svojci, on je soporozen...
kaj zdaj?
vse o pošklodbah glave - tu je bil precej navdušen nad mojim nevrološkim orisom in o mojih pristopih. Pa o tem, da sem se mu spomnila nastavit urinca, ko sem mu dala manitol ;)
nasploh zelo prijetno in se je tudi zelo vživel

TROTOVŠEK
praktično: punkcija kolena
ustno:
kaj najbolj boli ženske pod DRL - tu sem od ne - vem - kod potegnila Fritz Hugh sindrom (perihepatitis in peritonitis) in sva se pogovarjala kako do tega pride, kaj boli, kdo ga povzroča (tu sem rekla, da Gonokoki, a ga pneumokoki ;)). Potem sem naštela še ostale diagnoze bolečine pod DRL, dotaknila sva se Ronsonovih kriterijev, endometrioze in abscesa vranice. Skartka - vprašanja nekako postavlja glede na to, kar ga inspirira v tvojih odgovorih ;)

MOJA LITERATURA
- za praktični predlagam OSKRBA DIHALNIH POTI (fina knjigica, ki je up-to-date glede tehnik in pride precej prav na ustnem)
- AKUTNA STANJA zbirka predavanj Habakuk (jaz sem se glede osnov naslanjala predvsem na to knjigo, saj so mi bila Urgentna stanja precej pavšalno napisana in glede na izkušnje kolegov to marsikdaj ni dovolj na ustnih)
- INTERNAL MEDICINE JUST FACTS (da si osvežiš znanje interne)
- SMRKOLJ - KIRURGIJA IN KIRURŠKI PRAKTIKUM
- jaz sem delala tudi po Emergency medicine PRACTICE - najpomembnejša stanja, kjer je zelo berljivo napisano, kako in kaj pri posameznih stanjih (AKS, PE, ...) so ti članki pri Fotokopirnici Jazbec, na koncu imajo pa en kup vprašanj za preverjat - dobra zadeva..