Ustna vprašanja - Staniæ, Bošnjak, Vidmar (2012-02)

Ustni in praktični pri Staniæ, Bošnjak, Vidmar (17.2.2012)

Praktični (Staniæ): reanimacija na lutki: gospoda boli v prsih, ABC..., postane neodziven, ne diha, nima pulza, imaš defibrilator, VF, hočeš defibrilirat, pa je potem že asistolija, masiraš dalje... je pa zelo prijazen gospod in je vse skupaj umirjeno in ok :)

Praktični (Bošnjak): virtualni pacient, ki je nezavesten in slep na desno oko - kako bi to ugotovil? Direktna, indirektna osvetlitev - kako reagira katero oko.

Ustni (Vidmar): febrilne konvulzije (kaj so, pri koliko starih otrocih, kako ukrepaš)

Ustni (Staniæ): si na kirurškem oddelku, pokličejo te k pacientu, ki se slabo počuti, diha, se ne odziva, daš kisik, izmeriš saturacijo, ki je 85, prsni koš brez posebnosti, je hipotenziven, ima polne vratne vene, je po elektivni holecistektomiji, ... v glavnem gre za pljučno embolijo, kako diagnosticiraš in kaj je terapija.

Ustni (Bošnjak): kako pride do embolije v možgane? Sem nekaj govorila o ASD in VSD in paradoksni emboliji, napogosteje pa seveda iz karotide... katera možganska žila se pri CVI najpogosteje zamaši?, kako se kaže klinična slika možganske kapi, kako to, da pride do ipsilateralne dilatacije zenice - mehanizem, kateri del možganov (temporalni) pritisne na kaj (tretji možganski živec), ... kako bi izgledal del možganov, kjer je ishemija, če bi lahko gledal cele možgane (otečen), ... kako bi ločil, ali se je bolnik zaradi padca poškodoval ali je padel zaradi CVI po tleh? poleg tega še dosti o pafi in anatomiji možganov... ampak je prijazen in če česa ne veš, te on napelje na odgovor.

Nasploh so bili omenjeni trije zelo ugodni izpraševalci, prijazni :)