Ustna vprašanja - Bručan, Aplenc, Vlahovič

Strokovni izpit, 16.1.2012

Pisni: od novih vprašanj je bilo precej vprašanj z ORL (klinični primeri, na žalost predolgi, da bi si jih zapomnila... En je bil v zvezi z epistakso, ena deklica po poškodbi grla med igro s psom, en primer v zvezi z zamašeno trahealno kanilo...). Poleg tega aplikacija nitroprusida (samo iv, iv in tbl, tbl, iv in im), katere poškodovance hospitaliziraš izmed štirih - pri vseh je šlo za poškodbo z električnim tokom, zdravljenje torsad, kdaj uporabljamo amiodaron.

Zakonodaja: gospodična Mateja ?. Najprej se identificiraš z osebnim dokumentom :) Potem ti razloži pravila igre, in sicer žrebaš tri vprašanja iz kuverte (zajemajo celotno snov iz njihove skripte) in prosto govoriš, za vsako podvprašanje, ki ga postavi, ti zniža za eno oceno. Med spraševanjem ima skripto na sosednjem stolu in ko ji prebereš vprašanje, lista po njej, če si vse povedal/a... Meni je bilo rahlo neprijetno pa tudi malo smešno vse skupaj, ker se res ne znam lepo izražati v pravniškem jeziku (=dobesedno citirati iz skripte) :) Ampak na koncu nekako gre. Moja vprašanja: državna ureditev RS, obvezno zdravstveno zavarovanje in kdo je nosilec, pogoji za opravljanje zdravniške službe.

Praktični:
1. pri Vlahoviču scenarij: starejši moški z bolečino za prsnico pride na IPP, nato PEA in VF. Pri njemu delaš in real time in ti ni treba na dolgo in široko razlagat. Malo sva se pogovorila še o pretokih skozi maske in dihalnih volumnih. Po uspešni reanimaciji ne pozabite na terapevtsko ohlajanje. Tu res priporočam, da čim več vadite na lutkah pred izpitom.
2. pri Bručanu snemanje EKG na IPP. Greš s sestro, nato njemu neseš pokazat EKG in on še povpraša sestro, kako je šlo.

Ustni:
1. Bručan: izbere enega izmed svojih EKG-jev. Pri meni je bila to VT. Potem sva debatirala o terapiji, elektrokonverziji, razliki med VT in SVT z motnjami prevodnosti. Pa še nekaj o ekstrasistolah in njihovi terapiji, kakšnih VES se bojimo.
2. Aplenc: primer na terenu, prideš na dom, starejši moški zmeden, hemipareza, huda hipertenzija. Kako nižaš tlak (ne more požirat), koliko ga sploh lahko v takem primeru, potem razlikovanje med možg. krvavitvijo in ishemijo (če je klinična slika dolgo enaka), možna terapija (pogoji za fibrinolizo, koliko časa imamo) in kam peljemo takega gospoda.
3. Vlahovič: starejši gospod, precej pijan, pade s kolesa na glavo. Je zavesten, meni, da se spominja vsega, ti ga pripeljejo, kako narediš pregled? Kasneje na RTG ni znakov poškodbe skeleta. Kaj potem? Kirurg bi ga poslal domov ;) Zakaj ne? Na CT potem obsežen subduralni hematom in še marsikaj drugega, GCS pade za več kot dva. Kaj zdaj? Sestra opozori na hudo hipertenzijo, ponovno zakaj in kaj zdaj? Vidiš eno široko zenico, kaj to pomeni? Potem nekaj o perfuziji možganov, ICP, herniacijah, piramidnem traktu :) Aja, pacienta pa sediraš in intubiraš pa pošlješ nevrokirurgom.

Pa srečno vsem!