Ustna vprašanja - Diallo, Bručan, Trotovšek

Strokovni 18.1.2012

Praktični:
1. Reanimacija (Diallo): primer bolnika s kliničnim sumom na AKS: Pri zavesti, pogovorljiv, sicer prestrašen, bolečina za prsnico, ki izzareva v levo ramo in vrat. Pripelje ga zena.
Kaj bi naredil(si na reševalni postaji)? Vitalni parametri, EKG (je lahko nespecifičen, če gre za NSTEMI ali nestabilno AP!!) hitri test za ugotavljanje TropoT!!. Terapija? O2 smo ze prej dali, morfij in Ntg samo pod pogojem, če ni hipotenziven (vedi natančno vrednost sisP), aspirin direct. Potem ti gre pa v VF: nič A ali B ali masaza, ampak takoj defi (vedi jakosti) in to trikrat zaporedoma, če v prvo in drugo nisi uspel. Če tudi v tretjo ni šlo, potem 2 min KPO, šok, 2min KPO, šok, zdravila...
2. Opis vstavitve urinca (Trotovšek): Najprej se predstaviš bolniku,če te ne pozna in mu razloziš potek in smisel posega.Kaj si pripraviš? Deluješ po načelih asepse. Opis introdukcije. Na kaj moraš pazit?(da ne naredi false route) Kaj narediš če naletiš na odpor? (malo ga izvlečeš, še malo podmazeš, poskusiš ponovno. če tudi takrat ne, poskusiš z semirigidnim, vendar nezno!! če tudi tedaj ne, bolnik je pa v hudi retenci: suprapubična punkcija)

Ustni:
Diallo: Anafilaksija: Skozi klinični primer: Oskrba dihalne poti, glede na prizadetost(tukaj sem omenil RSI za katero se je izkazalo: premedikacije praktično ni, je kar direkt anestezija, preoksigenacije tudi ni, ker bi sicer povzročili napihnjenje zelodca in s tem aspiracijo) Kateri so alergeni? Katera zdravila bi dal? (Adr 0,5 im-zakaj lahko pri tem šoku dami im, pr drugih pa ne? ali smemo dati Adr iv? Da vendar, če smo izkušeni in ga imamo na monitorju in sicer začetno dozo 0,05 mg. Medrol 150 mg p.o. ali bolje i.v., Tavgyl 1-2 amp iv. Še kaj, vendar se ne spomnim...

Trotovšek: Smučar, 65 let, slabost,bledica, centralna abd bolečina, bolečina v krizu, mu je "odrezalo" noge, zato se je usedel (tukaj usmerjeno sprašujte, ker podatki niso samo od docenta, ampak tudi ze moji usmerjeno vprašani) Kaj bi naredil? vitalni parametri: tahikarden,nekoliko tahipnoičen, tlaka ni povedal, je pa na usmerjeno vprašanje ali se tipata pulza na radialkah prikimal. Potem me je zanimalo kako je s pulzi na nogah, pa me je pogledal in rekel ali bi res bolniku na smučišču snemal pancerje. Sem rekel, da absolutno ker, če je to, kar sumim da je, potem ne bom premikal bolnika niti za milimeter, ker ga lahko ubijem, ampak bom naročil helikopter. Se je nasmejal in rekel dobro.

Bručan:Primer gospoda, ki je pred 30min izgubil zavest za 20s. Sedaj je pri zavesti, tozi za bolečino v pk in dispnejo. Kaj bi to lahko bilo? PE: kako ugotovim to na reševalni? dokončno ne morem, lahko pa utemeljim sum: EKG (S1Q3T3 in znaki obremenitve d srca), d-dimer, RTG (ali pomaga-ja, če je PE dovolj velika, imaš dovolj izkušen in domišlije, da vidiš izpad zilne risbe distalno od okluzije) diagnostika na sekundarcu: VP scinti in zlati standard CTA. Terapija: Alteplaza.

Toliko od mene!
Srečno
p.s.: Tud če kaj ne veš na prvo zogo, kaj mimo ustreliš, ni panike. Je pa dobro se izogibati odgovorom, za katere veste, da so ob globljem brskanju vaša šibka točka.