Ustna vprašanja - Prakticni, ustni in pravni predpisi

Praktični
Dr.Bručan: intubacija na lutki , par vprašanj o tem- kaj če tubus preveč not-lahko v desni bronh, koliko časa je orotrahealna intubacija primerna za mehanično predihovanje-2 tedna, potem moramo narediti traheostomo.
Dr.Štolfa: anamneza gospe, ki je prišla v urgentno ginekološko ambulanto: sicer hospitalizirana na dermi zaradi buloznega dermatitisa, na gineko pa je prišla, da izločijo ginekološkega vzrok vnetnega fokusa (to mi je kasneje ona povedala).

Ustni
Dr.Bručan:
EKG: po vzorcu frekvenca, ritem, P val, PQ doba, QRS, ST, T val. Bile so elevacije v V1, V2, V3, pri tem tudi višji T. Kaj je to: akutni miokardni infarkt sprednje stene( verjetno bolj septuma). Kaj daš na terenu, sist. tlak je okoli 120 (MONA; pri infarktu se nečeloma ne bojiš preoksigeniranosti) Kako titriraš morfij: ampulo morfija daš v 10ml brizgo, daješ po 1 ml dokler bolečine ne izvenijo. Daš tudi antiemetik. Kaj naprej-dogovoriš se za prevoz v katetrski laboratorij. Kako zgleda prevoz: v rešilcu, leže, nujno prisoten zdravnik, monitoriranje. Ali bi takega lahko prepeljal helikopter-načeloma ja vendar je po sedanjih smernicah tako, da se ga pelje v rešilcu, ker je hitreje. Kdaj pa moraš obvezno bolnika prepeljat s helikopterjem in ne z rešilcem- pri vseh akutnnih intrakranialnih in itracerebralnih krvavitvah.

Dr.Trotovšek
Pokličejo te zaradi 50 letnega gospoda, ki leži na smučišču, kako ukrepaš? Je pri zavesti in pogovorljiv. Jaz sem začela kar s pregledom in sem pozabla vprašat, kaj se je sploh zgodilo, ker sem kar sklepala da je padel…me je na to opozoril. Gospod pove da je začutil ostro bolečino v PK in nato v hrbtu, počutil se je omotičnega in se je ulegel. No pol pa poveš kaj vse bi pogledal pri gospodu…po ABCDE, vse bp, razen tahikarden 110/min in femoralni pulzi niso tipni, EKG-ja nimaš na voljo. Kaj naprej-takoj helikopterski prevoz v ustrezno bolnišnico, ker sumiš na disekcijo aorte ali delno rupturo anevrizme aorte.

Dr.Štolfa:
Peritonitis od A do Ž, se pravi vzroki, klinična slika, diagnostika, zdravljenje. Vse kar potrebuješ je tu http://en.wikipedia.org/wiki/Peritonitis.
Kako zdraviš tuboovarijski absces, antibiotiki ne primejo? Imaš možnost drenaže, ki jo nardiš pri mlajših pacientkah ali odstranitve, ki jo nardiš pri starejših.

Meni so se zdeli vsi spraševalci zelo prijazni, čeprov mogoče že mal naveličani (bil smo čisto zadnja skupina) in mislim da tolerirajo kar veliko dozo izrečenih neumnosti
Veliko sreče vsem!

Pravni del (Stražišar) 26.5.2011
• Ravni zdravstvene dejavnosti, katere inštitute poznaš
• Obvezno zdravstveno zavarovanje, kdo so zavezanci, kako zgleda sodelovanje ZZZS in zdravstvenih zavodov v praksi
• Kako poteka postopek obravnave kršitve pacientovih pravic
• Ugovor vesti