Praktični in ustni stokovni izpit II (2010-03)

Po stirje studentje so vedno naročeni na isti termin pred 4. predavalnico v KC. Potem počakas na komisijo in potem strumno v četici za komisijo proti urgenci.
Mi smo sli najprej z anesteziologom (čigar ime sem zal pozabil) v njihovo sobo na urgenci, kjer imajo tisto staro lutko in se starejsi defibrilator. Vsi smo dokaj brez tezav naredili. Jaz sem bil konkretno vprasan:
Prides na prometno nesrečo z resilcem, kaj naredis -- pomembno je ABCDE in pri vsaki črki kaj opazujes npr. kaj vse spremljas pri dihanju, kako ocenjujes "C"irculation. Moj navidezni pacient je imel poskodbo glave, kar sva ugotovila pri okvirnem nevroloskem pregledu GCS 8. Pa potem zakaj ga intubiras (nizka frekvenca dihanja, CO2 narasča, vazodilacija zilja, edem mozgan...). Moral sem pokazat sprostitev dihalne poti in trojni manever. Defibrilirat ni bilo treba, ker je pacient sam dihal in tudi utrip je imel...
Potem smo sli z dr. Bručanom na IPP in čakali precej časa, da je prisel kaksen pacient. Kolegica je morala posneti EKG, jaz pa sem moral odvzeti vensko kri. Dobis pacienta, stol, voziček z vso opremo in navodilo, kaj rabijo. Moj pacient je bil en star ata, bled ko stena, s prespikano desno roko iz očitno neuspelih poskusov odvzema... Sem se pod budnim očesom treh sester lotil njegove leve roke (one so stale za mano in mi gledale pod prste) in v prvo zadel veno v kubitalni. Pacient je potem malo premaknil roko in je sla igla ven. A ni bilo problema, se enkrat naredil in je bilo vse v redu. Sestre tudi pomagajo, če kaj vprasas ali pa si malo nespretno pripravis. Potem Bručan samo vprasa sestro, če je bil postopek pravilen.
Na ustnem je padlo kar nekaj kolegov na nasem roku, a pri večini je bil vzrok podoben.
Mene je najprej zaslisal ze omenjeni anesteziolog. Moj primer: si zdravnik v splosni ambulanti, pride gospod z bolečino v hrbtenici, kaj mu das. Damo ketonal, apaurin im. počaka kake pol ure v čakalnici in potem lahko gre. Ampak čez 20 min je gospodu nenadoma slabo. Ga vzames noter zmeris pritisk, saturacijo, dvignes noge... Ampak pritisk se kar pada, gospod je čedalje slabsi... Kaze na anafilaktično reakcijo. Potem pa debata, kaj damo - po stopnjah napredovanja anafilaksije. Seveda ne pozabit na antihistaminik (Tavegyl), kortikosteroid (metilprednisolo) in adrenalin + variacije na temo.
Zelo fer in zelo v redu izprasevalec!!

Drugi izprasevalec je bil Bručan. On ima pripravljen en velik kup EKG-jev, kjer enega izbere in ga moras odčitat. Drzite se pravil iz knjig (ritem, frekvenca, srčna os,...) in bo ze pol opravljenega. Jaz sem imel SVT in sva potem predelala algoritem (glej ALS ali pa Nujna stanja) in zdravljenje. Pri zdravilih je lahko dokaj natančen (doze vprasa samo pomembne) in kar vrta, a če ne ves, pomaga in ni panike. Mogoče si poglejte se verapamil, ker so ga včasih precej uporabljali in to rad vprasa.
Sicer zelo korekten izprasevalec in ustni je bil pri njem zelo sprosčen.

Tretji je bil abdominalni kirurg Trotovsek. On je očitno kar pogosto v komisiji, saj je na nasem roku vrgel kar nekaj kolegov. Tudi pri meni se je izkazal v negativni luči. Po logičnem prvem vprasanju naj nastejem vzroke bolečine v zg. d. kvadrantu (hotel jih je 10), je hotel vedeti razlike v klinični sliki med ak.holecistitisom, napadom zolčnih kamnov, holangitisom in pankreatitisom (nimas laboratorija, recimo da si nekje na podezelju) in kaj je zelo nujno. Ustavila sva se potem na holangitisom (triada, UZ vidni razsirjeni vodi), kjer ga je zanimala terapija (ERCP). Ampak gospod je 83 let star po B2 (verjetno Billroth 2) resekciji in tega ne moremo, kaj pa sedaj... In tako so sledila vprasanja tipa "kaj pa sedaj". Na koncu pristanes na perkutani drenazi. Potem sem dobil se pankreatitis in kdaj ga operiramo in... in... zakaj merimo pritisk v sečnem mehurju (če je povisan, je povisan pritisk v abdomnu, prehod tekočine v "tretji" prostor)... na koncu sva pristala pri abdominaln
em kompartment sindromu. To si splača pogledat, ker večina prvič slisi na izpitu :(
Pri njem je bil izpit zelo stresen, ker malo pomaga in pol časa grozi s tem, da to ne bo dovolj. Sprasuje pa mnogo več kot je potrebno za strokovni izpit. Resnici na ljubo na večino njegovih vprasanj v priporočeni literaturi ne najdes odgovora, saj je vsaj pri meni bil to se en izpit iz kirurgije.

Drugače je bil strokovni čez cel teden kar naporen in bodite pripravljeni, da lahko traja vse skupaj tudi več kot en teden. Pa kar pogumno, znanja imate ze sedaj ogromno in na izpitu ne ves od kje vlečes znanje :) Srečno!