Praktični in ustni izpit (2010-03)

Na praktičnem sem imel Hribarja,dobil primer moškega, ki je kolabiral v trgovini, jaz pa sem prišel tja z tehnikom. Moral sem opisati vrstni red ukrepanja, ko priklopim monitor je bila VF, moral sme mu povedati postopek defibrilacije in zdravila, koliko in kdaj. Drugače pa je vredu, ne komplicira, če kaj malo pobrkljaš. Na koncu sem moral še intubirati lutko in povedati, da moramo med prevozom obvezno prilepiti elektrode, če bi se VF slučajno ponovila. Drugi je bil Trotovšek, moral sem opisati postopek vstavljanja urinskega katetra.
Na ustnem sem dobil od Bručana EKG z idioventrikularnim ritmom, zakaj nastane (hiperkalemija), kako zdravimo in pri katerih bolnikih jo lahko pričakujemo. Od Trotovška dobil primer bolnice, ki pride z bolečinami v trebuhu, z anamnezo in stausom sva prišla do perforacije ulkusa, potem sem moral povedati s katerimi preuskavami bi to potrdil in kako zdravimo ter da moramo želodčne ulkuse redno kontrolirati zaradi možnega raka. Hribar mi je še dal primer bolnice z urtikarijo in težkim dihanjem po zaužitju amoksiklava. Hotel je vedeti ukrepe in zdravila, doze, kdaj damo in kdaj ne…
Na splošno sem imel vtis, da nobeden ni želel preveč komplicirati, vendar pa so zahtevali kar natančno znanje o posameznem primeru in na našem roku jih je kar nekaj padlo na ustnem in praktičnem.