Strokovni izpit - dr. Diallo

Mela sem Diallo: na prakticnem delu me je vprašala primer, ko ti pripeljejo nezavestnega moškega, ki so ga našli na avtobusni postaji - je dihal in imel srcno akcijo - šla sem po ABC, pol je postal nezavesten na monitorju je bila VF - sem defibrilirala, pol pa sestra pove da se ji zdi nekam hladen - sem pomerila telesno temeperaturo, bil je podhlajen - bila vprašana oživljanje pri podhladitvi. Pa bilo je dovolj casa za razmišljanje.

Na ustnem bila vprašana: dobiš v ambulanto pacienta, ki ima koprivnico, kaj daš. Potem pa ti med pregledom težje diha. Povedati sem morala terapijo anafilakticnega šoka. Pri tem hoce slišati, da ob anafilakticnem šoku lahko daš intamuskularno injekcijo, ker imaš vazodilatacijo, ob drugih vrstah šokov pa vazokontrikcijo in potem ni absorbcije zdravila. Pa povedala je da po novih smernicah, ce imaš nastavlen kanal oz. možnost hitre nastavitve, je boljša iv. aplikacija adrenalina.

Sprašuje otroke, opekline (indikacije za hospitalizacijo, absolutna indikacija: elektricne opekline). Velikokrat hoce slišati, zakaj pri Selikovem manevru pritisneš krikoidni hrustanec - je edini obrocast hrustanec.

Na prakticnem na defibrilator rada nastavi AV blok 3. stopnje (po tistem monitorji vidiš bradikardijo in pol vpraša kaj bi to lahko bilo in tako skupaj prideta do tega da je kompletni blok) Tu je potrebno vedeti, da ce je pacient nezavesten, se oživlja po ABC in ne zdravi kot bradikardije. Koncno zdravljene pa je vstavitev pacemakerja - pred tem pa fist pacing.