Ustna vprašanja - Diallo, Grünfeld, Bručan

Pri tej komisiji nas je imelo 5 ob isti uri (združevali so skupine, da so prej lahko šli domov :) ), sicer običajno so 3 ali 4.

PRAKTIČNI:
- Diallo: Primer mladega fanta v bolnišnici, ki se po preiskavah (cistoskopija) slabo počuti, ima občutek da mu je vroče, težko diha, občutek da ga duši. Šla sem po ABCDE. A je bil ok, se je gospod pogovarjal z mano. B - tahipnea, sicer gibanje prsnega koša ok, nič slišat nad pljuči, saturacija 93 - povem da bi mu dala kisik, lahko z Ohio masko. C pulzi tipni, preverim ritem z ročkami defibrilatorja, vidim sinusno tahikardijo, zmerim tlak 70/? zato nastavim IV kanal in dam tekočine (FR), Poberem še kri (KKS, DBS, bikemija, SR, kužnine ker sumim sepso). Pri D merim temperaturo, ki je 37, ocenim zavest. Nato se mi gospod začne rušit, pogledam ritem, še kar sinusna tahikardija, vendar mu ravno takrat izginejo pulzi in gre v PEA. Začnem masažo, pokličem pomoč, čimprej dam adrenalin 1mg. Vpraša me, če bi po adreanilnu tipala pulz in sem rekla da ne, da bi 2 min oživljala če ni znakov življenja, nato pa preverila ritem in če bi bil združljiv s pulzom, bi nato tipala. Potem se pojavi še VF na ekranu, zato defibriliram, pa potem me je še vprašala kako bi pri tej motnji dala zdravila.
- Grünfeld: EKG za odčitat (sinusni ritem s supraventrikularnimi ekstrasistolami, blage denivelacije ST v spodnjih odvodih), malo me je še povprašala kaj pomeni denivelacija ST

USTNI:
- Grünfeld: 2,5 let star otrok, ponoči začne hudo in čudno kašljat, sicer je bil pred tem malo smrkav ampak ni izgledal bolan. Ob 2h ponoči na urgenci v čakalnici čisto lepo zavesten, umirjen, radovedno gleda okoli. Malo anamneze z mamo, pregled (v žrelu nič posebnega, sicer ob pregledu se umika, hoče zajokat, ušesa bp, saturacija bp, avskultacija pljuč bp, vitalni parametri bp). Tu sem se pol malo sama zapletla v debato o razliki med bronhitisom in astmo ter kaj je potrebno za postavitev diagnoze astma (tako mladi otroci nimajo diagnoze astme, saj je za diagnozo potreben bronhitis vsaj 2x letno). Potem pa še o zdravljenju - kisika ne rabi, inhalacij adrenalina tudi ne, Bagonisti nebojo v larynksu nič koristli, daš kortikosteroid in ga pošlješ domov.
- Bručan: bolečina za prsnico tipična za AMI, kaj je diferencialna diagnoza. Naštela sem mu en kup stanj in z vsem se je strinjal, ampak naštevala sem tako dolgo da sva do disekcije prišla, pol so se mu kr očke zasvetle in je rekel da je to No1 diferencialna za AMI. Pa pol malo o tem kak meriš tlak, kaka je razlika, kak so pulzi tipni, če je kaj na srcu, katero preiskavo bi najprej, kaj daš za znižanje tlaka, če rabi takoj operacijo...
- Diallo: Anafilaktični šok, kaj bi dala, saturacijo ima 93 (adrenalin 0,5 in kako si to pripravim (potegnem iz viale in nič ne redčim in dam polovico), antihistaminik 2 mg IV, kisik + ventolin (kako dam inhalacije - ventolin zmešam s FR in priklopim na kisik), tekočine (koliko - rekla sem za odraslega 500-1000ml), kortikosteroidi in doze (medrol 100-150 mg ali hidrokortizon 100-500mg). Po vseh teh ukrepih mu ni bilo bolje, zdelo se mu je da še slabše, da se duši, saturacija postaja nemerljiva, kaj bi potem. Rekla sem da bi intubirala, nato pa kolko česa in kaj bi dala. Tu sva se potem malo vrtele okoli o neželenih učinkih in kontraindikacijah za sukcinilholin (živčno-mišične bolezni, ker se nenadno in hudo zviša kalij!) in za zaključek še, kaj bi dala pri hiperkalemiji.

Pol ure pred vsem tem mi je želodček fajn migal in srce razbijalo, potem pa se je vse odvilo tako hitro, da nimaš več časa razmišljat o tem. So pa bili vsi zelo prijazni, tudi kakšne neumnosti ti oprostijo ;)

Vso srečo vsem!