Strokovni izpit (2011-07)

Lep pozdrav vsem zanamcem, sem se odločila deliti svojo izkušnjo s strokovnega izpita z namenom, da bi vam bilo lažje in manj stresno, sicer pa ni kakih posebnih novosti…
Res je kar zajeten obseg snovi, ki jo je treba predelat (ponovit!), precej pa k nervozi prispeva razvlečenost izpita. Piše se v ponedeljek, pravni predpisi so v četrtek, ustno oz. praktično pa (oboje isti dan) različno, v mojem primeru nasl. ponedeljek, vse v popoldanskih urah.
Pisni izpit je iz 32 vprašanj, vsako spremljajo 4 trditve (skupaj 128 točk) in za vsako od njih je potrebno odgovoriti ali je pravilna ali napačna. (Na posebnem listku barvaš kvadratke, juhu!) Ni negativnih točk, zato se ne splača puščati praznih odgovorov (= 0 točk). 75 in več pomeni opravljen pisni del, 90 in več pa te prikrajša za ustni izpit. ;) Na našem roku so se vprašanja v neki meri ponovila s prejšnjih par rokov, od novih pa so tudi zajemala standardne teme in niso bila preveč pikolovska. Pisni izpit je pogoj za opravljanje praktičnega in ustnega izpita. Če se zgodi neuspeh na praktičnem/ustnem, pa pisnega na naslednjem roku ni potrebno ponavljat.
Izpit iz pravnih predpisov se opravlja ne glede na uspeh pri pisnem delu. Poteka ustno, dobiš 3 vprašanja (moj primer: Katere oblike zavarovanj poznaš?; Kaj pomeni svobodno odločanje o rojstvu in številu otrok?; Kaj veš o obveznem zdr. zavarovanju?; in po nekaj minutah zatikanja in momljanja je gospa rekla, da »bi lahko povedala kaj več, ker je ona že zelo utrujena, sicer pa sem opravila.«)
Praktični je iz dveh delov, reanimacija na lutki (Največji poudarek je bil, da se vselej lotiš po zaporedju ABCDE in če se stanje poslabša, ponovno abcde od začetka…) in en poseg, v mojem primeru odvzem venske krvi na urgenci (sestra me je vprašala, kaj si bom pripravila na pladenj in po odvzemu je šla povedat dr., da sem uspešno opravila). Kolegi so imeli še opis menjave trahealne kanile.
Sledilo je ustno, od treh izpraševalcev vsak zastavi 2 ali 3 vprašanja, vsak gre posebej v predavalnico. V naši komisiji dr. Bručan (predoziranje kalcijevih antagonistov; kako se kaže sindrom GMAS; pljučna embolija), dr. Battelino iz ORL (epiglotitis; aspiracija hrane; izguba sluha pri mladem fantu na zabavi), dr. Diallo (posebnosti pri oživljanju otrok; nosečnic; adrenalin pri anafilaktičnem šoku). Če odgovoriš prav, poteka hitro, sicer pa pomagajo s podvprašanji.
All in all, upam, da bo ta ekspertiza komu prihranila kako uro spanca. Tudi na strokovnem je potrebne nekaj sreče, menim pa, da ima večina podobno izkušnjo; izpraševalci pomagajo iz spomina izbrskati potrebno znanje in ko si ob koncu globoko oddahneš, se izkaže, da si se tudi na strokovnem nekaj naučil in ne samo deklamiral iz knjig…
Vsem srečno in POGUMNO se ga lotite – vse, kar je potrebno znati, ste se vsaj enkrat že naučili za prejšnje izpite!! 
V.