Ustna vprašanja - prof. dr. Zupanc

Izpit pri prof. dr. Zupanc je izjemno lepa izkušnja, poteka sproščeno, rad ima da razmlišljaš, zastavi ogromno podvprašanj, na katera ti z dodatnimi poskuša pomagati, da sam odgovoriš. Šla sva v izjemno globino :) Ocenjuje korektno, pri vsakem vprašanju si zapiše oceno, na koncu vse skupaj združi v 1 oceno. Končna ocena ustnega izpita je povprečje te in ocene kolokvija.

Moja vprašanja so bila:
1) saponifikacija
v kakšnih pogojih poteka, kako izgleda mrliški vosek, ali smrdi, kdaj ni vosek trd, jo bakterije pospešijo (ja, ker vplivajo na lizo celične membrane), katere bakterije najbolj vplivajo (anaerobne, sem potem rekla Clostridium, pa me je vprašal kateri klostridij)

2) dopolnilni faktorji pri strelnih poškodbah
naštela vseh 5 in je bil zadovoljen (1.odtis sprednjega dela orožja, 2.plamen-->opeklina lahko le na mikro nivoju, 3. plini--> raztrganina, 4.dimni kolobar 5. tetovaža), nato sva začela obdelovati dimni kolobar, o katerem je želel slišati vse podrobnosti, ki jih ni v Milčinskem/Liliani/Koželju. Pokazala sem kako se velikost spreminja z razdaljo, potem pa me je spraseval se za dodatne razlike v dimnem kolobarju glede na razdaljo poleg premera.

3) ocenjevanje telesnih poškodb
Opisala razdelitev po kazenskem zakoniku (lahko, hude, posebno hude), nato definicijo lahke (ZAČASNOST! 1.začasno okvarjen del 2. začasno zmanjšana zmožnost za delo 3. prizadeta zunanjost, 4.začasno okvarjeno njegovo zdravje)
nato sem mu povedala še o kvalificirani lahki t.p. in je zgledal izredno zadovoljen.

4) opekline
delitev na lokalne-sistemske, vprašal kako delimo lokalne, povedala, da lahko glede na površino, glede na globino, to ga je globje zanimalo razlozila delitev po Dergancu, opisala 4 stopnje, kjer ga je zanimala 2. (st vesiculosum et bullosum), začel me je spraševati nekaj o razliki v podkožju pri tej opeklini pri mrtvem in živem pa nisem razumela vprašanja, pa je rekel da greva naprej. Sem mu pa razložila da so kožni adneksi ohranjeni pa da lahko poteka reepitelizacija pa res vse, ampak očitno je nekaj manjkalo.

5. kanabis
Najprej poudarila, da ni overdosa, da je pacient lahko paničen, blodnjav, da ga je treba pomiriti, potem kaj je kanabis (THC), veže na kanabioidne receptorje, ki so v različnih možg centrih, katerih? (tu sem ga očarala z znanjem nevre ;)), kakšne oblike poznamo? (marihuana, hašiš, konopljino olje), povedala tudi deleže THC, kjer sva se malo pregovarjala glede (jaz sem navedla tiste, ki so v Liliani in na netu (konoplja.org), pa so menda odstopanja). Vprašal me je o znakih, ki jih najdemo pri strokovnem pregledu (rdece veznice, ravnotezje, nistagmus,...) pa sem se malo zapletala kaj najdemo pri konvergenci.

Priporočam, da si za izpit pri njemu preberete še kakšno dodatno literaturo, ker Liliana/Milčinski/Koželj včasih niso dovolj.

Veliko sreče vsem!