Pisni, praktični in ustni del (doc. dr. Meglič, prof. dr. Orel)

Prvo nekaj o pisnem delu. Bilo je dosti starih vprašanj, mogoče četrtino novih (simptomi in znaki pri rahitisu, povišanem ICT, nefritski/nefrotski sindrom, vzrok za srčne anomalije (nedonošenost ni vzrok), najbolj tipišen povročitelj okušbe sečil, osteoartritisa, samostojno sedenje, vzroki cerebralne paralize, obdobje od primarne do sekundarne ledvične okužbe pri poststrep GN, pozitiven Sanford, simptomi stenoza pilorusa, ahondroplazija-krajši udje) skratka dosti starih...

 

Praktični del sem imel ob pol 1 pri doc. dr. Meglič na nefrološkem oddelku. Zelo prijazna izpraševalka. Dobil sem 10 mesečnega fantka z billateralno ledvično displazijo. Mama je bila prijazna in ni bilo težko dobiti želene informacije. Med pregledom docentka ni bila prisotna, kar je malo olajšalo zadevo. Po opravljenem sva se dobila v konziljarni sobi, kjer sva na hitro šla skozi anamnezo in statusa, me je pa še vprašala nekaj zadev iz nefrološkega področja. V glavnem zelo dobra izkušnja.

 

Ustni del smo imeli 3 študenti pri prof. Orlu ob pol 2. Strinjali smo se, da bomo vsi hkrati vprašani. Prijazen izpraševalec, ki zahteva osnove in te tudi vodi na pravo sled, če se kaj takoj ne spomniš. S tem, da je gastroenterolog boste sigurno dobili kakšno vprašanje ali dva iz tega področja. Dobili smo vsak po 5 vprašanj, na katere smo izmenično odgovarjal. Jaz sem dobil pilorično stenozo, tetralogijo Fallot, astmo, nefrotski sindrom pa laktozno intoleranco. Kolegici pa še GERB, KVČB, transpozicija velikih arterij, VSD, bronhiolitis, cistična fibroza, VUR, policistična ledvica, fruktozna intoleranca in hranjenje dojenčka. Na koncu da lepe ocene, tako da tudi lepa izkušnja. 

 

Srečno!