Ustna vprašanja - dr. Kopač, dr. Grosek

Pisni izpit je bil še po starem sistemu, najbrž eden zadnjih rokov, zato o tem ne bom preveč fantazirala - stara vprašanja, ni vredno omembe. Nato praktični izpit pri zelo prijaznem, umirjenem dr. Kopaču (nefrološki odd.) Pregledovati sem morala dojenčico 11mesecev s sumom na okužbo ledvic. Mama je lepo podala anamnezo in bila v veliko pomoč pri pregledu (Hvala bogu!, saj me je bilo pregleda dojenčkov prav resnično strah.) Je pa tudi profesor bil ves čas v sobi kot opazovalec, tako da ko nisem čisto natančno vedela, kaj bi naredila ko otrok ni hotel odpreti ust, mi je prijazno pomagal z nasveti. Nič se bat, gre, tudi z dojenčki. Potem sva šla še v kabinet, in sem morala povedat, kaj sem izvedela v anamnezi v statusu. Povejte čim več, vse kar se spomnite, tudi to povejte, kaj bi še morali vprašati, pa ste morda pozabili (js sm recmo pozabla vprašat za cepljenja, pa mislim, da je bilo njemu všeč, da sem to sama ugotovila in me je potem še vprašal, kakšen odgovor bi pričakovala pri tej starosti , kakšna cepljenja so do 1 leta). Vodi te s podvprašanji in prekini z novim vprašanjem, ko ne veš več kaj bi povedal. Na splošno pa sva se potem pogovarjala o boleznih sečil, nič kaj izven nefro. Zelo sproščen prijeten izpit in lepe ocene na tistem famoznem formularju o praktičnih sposobnostih.
Sledil je teoretični del pri dr. Grosku, kot vam je najbrž znano, je profesor prejel nagrado študentov za prijaznost ali nekaj takega, tako da si lahko predstavljate, da je izpit pri njem super izkušnja. Dobite pet vprašanj, tako da prečešete osnove pediatrije. Poveste vse kar veste o tem, čim več govorite, povejte vse kar vam tok misli takrt nanese.
Moja vprašanja:
1. konatalna hipotiroza,
2. hemofilije,
3. diabetes tip 1,
4. ne vem kaj,
5. oživljanje novorojenčka, APGAR .
Na koncu sva še malo debatirala o psih in o študiju naprej ... Skratka super izpit. In odlična ocena ... In to po le 4 dneh in pol intenzivnega učenja. Vendar je ob tem pomembno, da poudarim, da je bilo to le deset dni po opravljeni interni (kar jasno fuuul pomaga). Nasvet: Pejte delat pediatrijo res takoj po interni, en teden boste mel dost časa, v tem primeru.