Ustna vprašanja - prof. Luzar

Zlo prijazen profesor, nič se ga bat. Ustnega ima eden po eden, vlečeš listek s tremi vprašanji in imaš malo časa za pripravo. Ful pomaga s podvprašanji, če kaj ne veš te s čisto logiko pripelje do prvega odgovora, presenečeni boste kok je vse logično in kolk veste. Moja vprašanja sicer niso bla čist standardna;
1) TROMBOZA (kle me je spraševal, kakšni so pacienti s trombozo spodnjih okončin; imajo bolečine, otekline...in kako vidimo tromb...naredimo ultrazvok, slikanje nog...trombi so najpogosteje pod kolenom...potem sem mogla naštet še ostale možne troboze...npr.maščobna pri zlomih kosti, zračna pri dekompresiji, amnijska tekočina..možna je tut iatrogena, npr. pri operacijah, če se vstavi not kaj pa se delček odlomi....pa sprašval me je še o paradoksni emboliji...tu je možno, da tromb iz globokih ven nog, gre v desni preddvor in če je prisoten kakšen defekt srca, npr. odprt foramen ovale lahko gre tromb v levi preddvor in nato sistemski obtok....pa še neki o tem kaj je kemoembolija, da npr. če je tumor v jetrih umetno zamašijo vse žile in čakajo, če bo tumor "umr"...)
2) HIPERPLAZIJA PROSTATE (nasplošno in o tem, da so na površini kubične celice, spodaj bazalne, pa da se nalagajo depoziti iz sekreta...pa o tem spet kak zgleda pacient...da bo povedal da ga neprestano tišči na vodo, da ga boli v mehurju, da je curek vode tanek, da hodi ponoči večkrat urinirat, to zarad tega, ker je sečnica zožena...zapleti so lahko, ker se urin zadržuje v mehurju okužbe mehurja in pol pielonefritisi, v najslabšem primeru lahko mehur poči.....pa še razlika od karcinoma prostate; pri karcinomu so vidni NUKLEOLI v jedru...in hiperplazija NI PREKANCEROZNA SPREMEMBA!!)
3) maligni tumorji želodca (najprej jih je treba osnovno razdelit...na limfome, GIST, adenokarcinome..pa še enega..ampak sem že na začetku zablokirala ker sem se tok zmedla, da nisem vedla osnovne razdelitve tumorjev...tko da sem odšla z nzd5...

nič se ga bat, je ok, sam ga pa zna razjezit, če pri kakšni osnovni stvari zablokiraš...če vas že vrže je to čist po pravičnem!
lp