Ustna vprašanja - prof. Fležar

Moja vprašanja so bila.
-metaplazija( zrecitiral sem ji tisti odstavek iz skripte in je bila čisto zadovoljna)
-osteoporoza(definicija na začetku( razgradnja kosti v prid sintezi) potem mikroskopska slika kosti(tanke stene, široki Haversovi kanali), potem je želela vedeti katere kosti so najbolj na udaru(stegnenični vrat in VRETENCA) in posledice osteoporoze vretenc. Poleg tega, da postaneš manjši se ti pojavita skolioza in predvsem kifoza. Omeniti je bilo treba tudi, da je bolj pogosta pri ženskah predvsem zaradi primanjkljaja estrogena(biokemični mehanizem je ni zanimal)
-rak materničnega vratu. Na začetku poveš standardne stvari(kakšni raki so pogosti, dejavnike tveganja, v katerem življenjskem letu so pomembni, nujno omenit HPV, predvsem tipa 16 in 18, lahko naštejete še ostale, bo zelo navdušena). Tista zanimiva podvprašanja pa so bila: Zakaj jemljemo brise materničnega vratu iz transformacijske zone?( ker so tam celice zelo na udaru in je dober pokazatelj displazije celic). Kako se imenuje preventivni program za odkrivanje raka materničnega vratu?( Zora), vprašala me še je, če poznam še kakšnega drugega(Svit, za odkrivanje raka debelega črevesa)

Kolega zraven mene je imel:
-granulomska vnetja( klasika…)
- rak endometrija( preberite si v učbeniku osnovne stvari. Poudarek dajte na tem, da obstaja več vrst karcinomov endometrija in v katerem življenskem obdobju so pogosti in kaj je predstopnja teh karcinomov
- pielonefritis (spet klasika…. Omembe vredni podvprašanji sta bili katere bakterije najpogosteje povzročijo pielonefritis in kaj je najvaznejši razlog za pielonefritis pri OTROCIH( VUR-vezikulouretralni refluks).
Profesorca je po mojem osebnem mnenju najboljša izbira. Ne sprašuje neumnih podrobnosti ampak samo uporabno znaje, tako da ste lahko popolnoma sproščeni.. Če imate šarm, kot ga ima agent britanske tajne službe James Bond vam jo s svojim znanjem res ne bo težko očarati. Veliko sreče