Vnetja nosne in obnosne sluznice (2006-11-05)

Datoteke:
DatotekaVelikost
Snemi datoteko (seminarorl.doc)seminarorl.doc159 kB
PATOLOŠKI POJAVI V NOSNI SLUZNICI

Vnetje

Vnetje je aktiven odgovor telesa na biološko, mehanično ali kemično poškodbo tkiva. Vse pojave vodijo kemični mediatorji, na primer: histamin, bradikinin, serotonin, prostaglandini, proteini komplementa. Za vnetje je značilna vazodilatacija lokalnih žil ter povečan pretok krvi; zvišana prepustnost kapilar ter povečan prehod tekočin v intersticij; migracija granulocitov in monocitov v tkivo; zatekanje tkiva. Prve celice, ki odgovorijo na vnetje, so tkivni makrofagi, ki se povečajo in postanejo mobilni. Nato pridejo na mesto vnetja nevtrofilci iz krvi, ki uničujejo tujke in odstranjujejo odmrlo tkivo. Skupaj z nevtrofilci pa pridejo tudi monociti, ki se transformirajo v tkivne makrofage, ki imajo večjo kapaciteto odstranjevanja odmrlega tkiva.
Za vnetno področje so značilni edem (oteklina), vnetni eksudat, bolečina, pasivna hiperemija (rdečica, toplota) in zmanjšana funkcija.




Alergija

Alergijski odgovor temelji na prisotnosti velike količine IgE protiteles, ki so vezane na mastocite in bazofilce (do 500.000 IgE na eni celici). Ko alergen vstopi v telo, se veže na IgE, zato pride do sekrecije granul, ki vsebujejo histamin, levkotriene, kemotaktične substance za eozinofilce in nevtrofilce, proteaze, heparin. Te substance lokalno dilatirajo žile, privabljajo nevtrofilce in eozinofilce, poškodujejo bližnja tkiva s proteazo, povečajo permeabilnost kapilar, povečajo prehod tekočine v tkivo, ter povzročijo kontrakcijo gladkih mišic. Najbolj poznani alergijski odzivi so anafilaksa (alergen vstopi direktno v kri), urtikarija – koprivnica (anafilaktoidna reakcija kože celega telesa), astma (alergen se ustavi v bronhih ter sproži bronhokonstrikcijo) in seneni nahod (alergen se ustavi na nosni sluznici, zaradi sproščanja histamina se pojavi lokalna vaskularna dilatacija z dvigom kapilarnega tlaka in permeabilnosti, zato pride do otekanja sluznice in povečanega izločanja sluzi iz nosnih žlez).