Ustna vprašanja - dr. Gros

Moja izkušnja na ORL izpitu je bila lepa.

Najprej v gardeobi počakaš na sestro Magdo. Nato te odpelje v eno izmed sob v prostoru, kjer so vajalnice. Pol vlečeš listke z vprašanji (6 kuvert, vsaka ma dost listkov z uprašanji iz posameznega področja; uho, nos, grlo, žrelo&požiralnik, vrat in razno ->tle verjetno pridejo v poštev slinavke, preizkave v ORL itd.) Moja vprašanja so bila:

kronična vnetja srednjega ušesa
kronična vnetja obnosnih votlin
subglotisni karcinom
korozivne poškodbe žrela in požiralnika
vnetja na vratu
akutna vnetja slinavk

Mel sm še nekaj minut časa, ker profesorja še ni bilo. Magda ti zaželi srečo, nato gre s kuvertami v drugo sobo, kjer je tvoj sotrpin. Ko je prišel profesor, je bil tudi dobre volje, pogleda tvoja vprašanja in se začne. Pr vsakem vprašanju je dobro začeti tako na splošno, pol te pa že on usmerja. Moraš biti sistematičen in ne kar neki nakladat. Vedno je dobro vedeti vse možne zaplete, zdravljenja. Ni nič težkega, samo spomniti se jih moraš. Na primer vnetja na vratu je dobro iti sistematično čez, od vrha proti globini: vnetja kože, fascij, mišic, ščitnice, žil, grla, žrela, požiralnika,... Tu smo se ustavila na vnetjih ščitnice. Dobro, da sem endokrinologijo že dal čez, kajti v Kambiču o tem sploh nič ne piše :). Na koncu sledi še sedmo vprašanje: kaj si želiš specializirati.

Učil sem se seveda po Kambiču, vendar je tut Probst odličen za nekatere stvari, ki v Kambiču niso najbolje razložene ( npr. pri vnetjih sr. ušesa se je predvsem skoncentriral na holesteatom, ki pa (za moje pojme) ni lih najbolje napisan v Kambiču, zato sem si to tut v Probstu in na interwebu prebral).

Ker na ORLju usi radi berejo medeno srce jih še use lepo pozdravljam, še posebej
dr. Hočevar Boltežarjevo, ki je imela res odlične vaje, in sestro Magdo, ki je pravi angelček klinike :)