Ustna vprašanja - prof. dr. Hočevar Boltežar

IZPIT ORL, 27.9.2013

Naj na začetku poudarim, da se učenja ORL-ja lotite pošteno in korektno, imejte pozitiven odnos do izpita, s sabo prinesite glavo, s katero boste razmišljali in sklepali in ne stresali ven brezvezno piflarijo, pa bo zadeva šla skozi praktično neboleče in uspešno.

Praktični del sem imel pri ... dejansko ne vem pri kom. Baje naj bi bil to asist. Jenko, nisem pa siguren. Dejansko je opazoval mene in kolega, pa malo gledal enega, malo drugega. Preden pride, pač vzameš kratko usmerjeno anamnezo, pri statusu se pač drži ustaljenega reda, pri kaki težji zadevi pa ti že on pomaga/svetuje. Oglejte si vse strukture natančno, ne neki na približn, pri poročanju pa povej to, kar si videl. Na koncu poveš diagnozo v lat., moj pacient je imel disfonijo in hipertrofični kronični rinitis.

Nato vlečeš listke in mal premisliš, kaj boš okvirno povedal. Teoretični del sem delal pri prof. Hočevarjevi, ki je super izpraševalka in tudi sicer ustvari prijeten ambient. Pri vsakem vprašanju ji povej par glavnih stvari, pol te bo že ona vodila skozi vprašanja.

Vprašanja:
1) razvoj notranjega ušesa (razvije se v 4. embrionalnem tednu, vestibularni del prej kot kohlearni, med razvojem gre lahk kaj narobe zarad teratogenov, npr. zdravila, droge, okužbe, kako je slušnim screeningom pri dojenčkih, kako je z implantani, ušesnim aparatom,
timpanometrijo, akustični potenciali možganskega debla)

2) benigni tumorji žlez slinavk (mal našteješ, katere poznamo, pogovor se itak vrti v glavnem okol pleomorfnega adenoma, kakšna je klinična slika, kako bi razpoznali ta tumor (UZ, tankoigelna biopsija), kako je z maligno alteracijo)

3) zapleti vnetij obnosnih votlin (celulitis orbite, tromboza kavernoznega sinusa, omenite drenažo (!), antibiotike, antikoagulantna terapija, potem pa še njegove zaplete (meningitis, pljučnica ...), pa dajte si ponovit anatomijo teh predelov, npr. živci, vene itd.)

Pa srečno! Aja, pa šefica Magda je itak zakon!