Ustna vprašanja - prof. Boltežar

anatomija vratu-kirurske regije
maligni tumorji uhlja in zunanjega sluhovoda
poškodbe požiralnika s kislino in lugom

1.vrat: 1. regijo omejujeta venter ant. in post. m .digastricus in mandibula,2. regijo vent.post. dig. sprednji rob SCM in vtočišče vene lingualis v safeno, med 3. in 4. regijo je mišica omohyoideus, 5. regija je med zadnjim robom SCM in trapezom.

v 1. zasevajo malignomi ustne votline, v 2. nasofarinks, parotida, tonzilarna regijain in koren jezika, v 3. piriformni sinus in supraglotisni larynx, v 4. supraglotisni larynx, ščitnica
omenila sm tut da v 1,2,3,5 regijo bodo zaseval malignomi glave in vratu, pri zasevkih v 4. regiji pa morš pomislt tudi na za raka pljuč, dojk, git, spolovil... vprašala me je tudi kaj je virchowa bezgavka-prva leva supraklavikularno, ki jo uzameš ven pri karcinomu želodca da vidš če je metastaziru
vrste resekcij: radikalna, funkcionalna ( pustiš jugularko), preventivna ( izrežeš samo bezgavke vezivo maščevje)

2.maligni tumorji uhlja- sm ji povedala tisto tabelo ki je v probstu str.225 pa je bila zadovoljna, pomembno je še da poveš da je v zunanjem sluhovodu karcinom kože(spino cel. in maligni malignom, bazocel. NE) in pa adenokarcinom, pa da sta možna še sarkom pa hondrosarkom ampak redko. Karcinom zun. slohovoda loh zamenjaš z vnetjem zun. sluhovoda ker ulcerira in ma izcedek tko da pr usakemu vnetju zun. sluhovoda, ki se ne pozdravi po kkšnih 2 tednih mormo pomislt na to.

3.pri poškodbah požiralnika samo izpereš usta ostale se ne da zdraviti profesorica je rekla da je kar je...počakaš da se zaceli preden ezofagoskopiraš, vglavnem nč ne smeš not tlačit ker loh perforiraš.pomembno da daš KS in preprečuješ okužbo z ATB( težavo delajo anaerobi zato amoksiklav, klindamicin),z obema zdraviloma prerečuješ zabrazgotinjenje.ne sme jest zato ga daš na parenteralno prehrano.kdo je tvoj tipičen pacient: vse starostne skupine, tako tisti ki so ponesreči spili in tisti, ki so spili zanalašč (poskus samomora)