Ustna vprašanja - prof. Žargi

Moja izkušnja s prof. Žargijem je bila zelo pozitivna.
Najprej vsem svetujem pozitiven odnos ne le do ORL ampak vseh ostalih izpitov, ki jih boste še opravljali. Ne pozabite, da nikoli ne boste vedeli popolnoma vsega in, da je poleg dejanskega znanja, ki ga imate pomemben faktor tudi vaš nastop v kombinaciji s srečo.
Izpit se začne s sestro Magdo, ki je mimogrede zelo prijazna in se maksimalno potrudi. Kdor ni imel takšne izkušnje naj se najprej pri sebi vpraša, ali morda on ni bil prijazen, preden se začne zgovarjati na foro danes je imela itak slab dan. Zato ne pozabi, prijazen in spoštljiv odnos !!
Pri praktičnem delu izpita najprej narediš anamnezo in nato pri statusu ponoviš, kar si se naučil/a na vajah. Držite se pravilnega vrstnega reda:
otoskopije desnega nato levega uhlja, sprednja rinoskopija leve nato desne nosnice. Stomatoskopijo, natančno preglejte zobovje, ustno dno, jezik, palatoglosni in palatofaringealni lok, nebnici (če sta še vedno notri), nadaljujete s posredno laringoskopijo, pri kateri uporabite večje zrcalce (ne pozabite ga dati na nastavek in ga nato še segreti. Preden ga vtaknete v usta preverite na koži roke, da ni prevroč). Za posteriorno rinoskopijo uporabite manjše zrcalce .Pregled zaključite s pregledom vratnih regij in palpacijo le teh.
Nato pregled (precej hitreje) opravi še asistent in gresta skupaj na pogovor v sobo, ki jo določi sestra Magda.
Asistentu poveš anamnezo in status ter tvojo delovno diagnozo. Končna diagnoza mora biti v latinščini. V mojem primeru: polypus plicae vocalis bilateralis et oedema reinke bilateralis (se oproščam, če nisem napisal pravilno v latinščini, a če boste imeli pacienta z isto diagnozo in če izgovorite to, bo povsem zadostovalo).
Opozarjam, da se debata lahko obrne precej stran od anamneze in statusa ali pa te asistent ustavi in natančneje povpraša kot je npr. mene obris bobniča, kaj tvori posemezen del obrisa, potek chorde tympani v bobnični votlini, kaj vse oživčuje facialis (motorično nitje mimičnih mišic, gustatorno nitje, submandibularna in sublingualna žleza slinavka ter solzna žleza)…
Nato sledi ustni pri izpraševalcu, ki je določen ta dan. O prof. Žargiju sem slišal precej kritik, vendar se iz izkušenj nisem preveč menil za predhodne kritike čez profesorja, ker so le te povsem nerelevantne in subjektivno obarvane. Moja izkušnja pri profesorju je bila POZITIVNA ! Pred tem izpitom nisem pričakoval, da bo ravno ORL eden najlepših ustnih izpitov sploh. Še enkrat vaš attitude je pomemben.
Gremo k praktičnim napotkom. Pozabite, da boste pri profesorju odgovarjali po tipu, no prvo vprašanje : bla bla bla bla in poveš vse kar znaš o določeni stvari. Vsaj pri meni ni bilo tako. Profesor rad sliši malo in bistveno. Vmes ti bo po vsakem pravilnem odgovoru takoj postavil novo vprašanje in bo tako on usmerjal debato, ki te (to ugotoviš, ko končaš) na koncu pripelje do logičnih zaključkov. Moja vprašanja:
1.) OTITS MEDIA MUCOSIS ACUTA: Najprej povej klasifikacijo vnetij srednjega ušesa (akutna na mukozna in gnojna in kronična na serozna in osteitična ter posebna entiteta holesteatoma.) Nato kaj je vzrok akutnemu mukoznemu vnetju: slaba ventilacija čez tubo. Kaj je torej pogosta pridružena diagnoza: rinofaringitis. Kaj je eden prvih simptomov: naglušnost. Kakšna: prevodna. Kakšen je lahko bobnič: rdeč, zabrisan obris, ne refleksa… Pri kateri je ta bolezen zelo pogosta: pediatrični bolniki itd. Zanimala ga je tudi parecenteza, endokranialni zapleti itd. Skratka preberite si ustrezno poglavje v Kambiču.
2.) OŽIVČENJE GRLA: Funkcije grla: pasivna, prehod zraka, tvorba glasu in zaščita pred aspiracijo hrane ter pijače v pljuča. Katera veja je najpomembnejša: laringeus rekurens. Zakaj:ker oživčuje notranje mišice grla. Kaj se zgodi pri enostranski in kaj pri bilateralni okvari rekurensa: hripavost, pri obeh se pojavijo težave z dihanjem. Kaj so vzroki: pogosto iatrogeno, operacija ščitnice… Skratka preberite si ustrezno poglavje v Kambiču ;)
3.) ZAPLETI VNETIJ KOŽE NOSNE PIRAMIDE: Poveš, da se banalno vnetje kot je mozolj na nosu lahko konča s trombozo kavernoznega sinusa. Opiše kateri živci so prizadeti in simptomatika. Kateri so pogosti bakterijski povzročitelji (stafilokoki). Kako zdravimo, antistafilokokni antibiotiki. Zadnje tretje vprašanje, sva obdelala najhitreje. Skrataka, preberite si ustrezno poglavje v Kambiču ;)
Tako sestra Magda, kot prof. Žargi sta bila do mene zelo korektna.
Srečno in pogumno !