Ustni izpit - doc. Gros

Najprej sem imela anamnezo + status pri doc. Fischingerju - pacinet je imel nosno polipozo (vedno vprašajte kako bi primerjal dihanje na eno in drugo nosnico - meni je pacient rekel da sploh ne more dihat na nos, pa je na eno nosnico lahko kar precej dihal. Pri statusu potem tudi primerjaš prehodnost - z gazo nežno pokriješ vhod v eno nosnico in naj piha medtem ko z roko pod prosto nosnico čutiš zrak, potem še zamenjaš). Z ogledalci mi kaj dosti ni uspelo videt, pa je doc. razumel, da nimamo grifa. Je pa potem on pogledal, medtem ko je držal ogledalce sem povedala kaj vidim (glasilke brez sprememb, antrohoanalni polip (ime je on povedal ;)) v epifarinksu). Potem sva šla še malce čez diferencialke - doc. te vpraša, iz kje si študiral in potem to upošteva pri odgovorih.

Medtem, ko sem z listkom v roki čakala na ustno pri doc. Fischingerju, me je sestra Magda poklicala k doc. Grosu za teoretični del.

Moj listek:

1. Maligni tumorji na vratu (znamenja, klin, slika, vrste, razvrstitev po histološki sliki, zdravljenje)
2. Znacilnosti cirkumskriptnega vnetja sluhovoda, potek zdravljenje
3. Parestezije žrela (znamenja, zdravljenje)

1. - sem govorila od kožnih tumorjev (derma all over :) - bazaliom, spinocelularni, malignom), omenila ščitnične (samo da so, ni nič treba teorije), maligno alteracijo branhialnih cist in tiroglosnega voda, tumorji slinavk (ubistvu sem omenila samo pleomorfni adenom parotide, je želel še slišat da če maligno alterira da je pareza facialisa), limfomi (HL, NHL - sem samo omenila, brez tistih blaznih pato delitev). Seveda pa še na dolgo in široko o metastazah na vratu (od kje, kako se kaže, kako iščeš primarnega, zdravljenja - tudi resekcije vratu - radikalna, funkcionalna bilateralna (pustijo jugularko), preventivna (to nisem vedla da pustijo tud SCM, ubistvu odstranijo samo bezgavke, vezivo in maščevje)

2. vse iz Kambiča kar se teorije tiče, klinično kaj delaš (bris, zdravljenje - lokalno in sistemsko, če je hujši potek), v diferencialki (poleg ostalih vnetij, benignih tvorb, karcinomov) še hiperostoze in eksostoze (in razliko - sem se spomnila na sliko iz Probsta, ker tega v Kambiču ni) - mi je namignil naj ne mislim na vnetja in naj pomislim na kostni del sluhovoda.

3. Pač iz Kambiča ven, zdravljenje, baje so pogoste tudi po odstranitvi nebnic.

Doc. Gros je precej resen, sprašuje na široko (diferencialke - ampak res vse kar ti pade na pamet, ker ko misliš da si že vse povedal reče No, pa kaj še?, zdravljanje, anatomijo), če takoj ne veš odgovora je malce tišine, ampak potem pomaga s podvprašanjem oziroma ti da iztočnico. Nas je imel na vajah, nas je ful dobro naučil pravilno tehniko pregleda (kar se tiče funkcionalnosti (predvsem z ogledalci) pa tako vemo kako je :)).

Izpit je bil fajn, tako oba izpraševalca kot seveda sestra Magda (samo ne se ji pustit ustrašit en dan pred izpitom na ponavljalnih da ste premalo študirali in da verjetno ne bo šlo ;) - pejte probat, ker res ni tolk grozno).