Ustni izpit (2009-03-25)

Izpit iz ORL 25. 3. 2009

En kratek aktualen opis, kako izgleda izpit pri ORL.
Sestra Magda pripelje paciente, vzameš anamnezo, status delaš šele, ko pride izpraševalec. Pri nama s kolegico je bil to doc. Fischinger. Na koncu še on pregleda pacienta, ti pa sočasno razlagaš status. Na koncu se vsedeta in mu razložiš še anamnezo. (detajl: ni mi čisto jasen ves ritual presedanja med izpitom, ampak ok.. pa že kakšna verska zadeva..). Note to self: VEDNO naj pacient sname protezo 
Sledilo je ugotavljanje, ali je predstojnik prost, da pride na izpit – ustni zagovor naj bi (vsaj tokrat) imel on, vendar je bil zaseden, zato je z izpitom nadaljeval doc. Fischinger. Vlečeš listek z vprašanji, tokrat sem dobila (vse iz zbirke vprašanj):
- Širjenje patoloških procesov iz obnosnih votlin v okolico: najprej definiraš, kaj sploh so pato procesi, nato po posameznem sinusu razložiš, kam kaj gre. Če zabluziš, sestra Magda prinese lobanjo in vse skupaj pojasniš 
- Pretres labirinta: simptomi in znaki, kaj vse moraš narediti pri pacientu! (torej: diagnostika – pregled, CT, audiometrija,.. in zdravljenje)
- Disfonije (vrste, vzroki, simptomi in znaki, zravljenje): tu si je doc. vzel Kambiča v roke in me spraševal direktno po poglavju o motnjah glasu in govora. (Toliko o novi literaturi.. :-/ )

Na koncu sem si zaslužila še dodatno vprašanje  (sestra Magda ti v ozadju vztrajno prikimava, da ga moraš vzeti), in sicer: hemoragično vnetje zunanjega sluhovoda.

Predlagam vam, da po praktičnem izpitu ne izgubite volje do življenja  Itak kaj pozabiš in narediš kako neumno napako + tvoj 15 minutni pregled specialist naredi v slabi minuti v celoti. Potem jasno še slišiš, kako samo 2 družinskih zdravnikov dela orl pregled in se na koncu praktičnega dela res počutiš.. vsaj zbegano, če ne še kaj drugega.

O doc. Fischingerju: izredno potrpežljiv, korekten, rad pa kaj komentira ;) po mojem mnenju daje visoke ocene, kot pravi – “za spodbudo”.

Kar pa se tiče sestre Magde (krožijo razno razne zgodbe) – za moje pojme je bila to najbolj prijetna in “uporabna” sestra na izpitu! S kakšnim bežnim namigom, kretnjo ti (če jo znaš prebrati, jasno) pokaže pot do odgovora, ti da zagona, ko se odločiš o še tistem dodatnem vprašanju in.. ravno vsega ne smem povedati, da ne bo ona potem imela problemov z nadrejenimi ;) Lahko rečem, da res nimam slabe izkušnje z njo in sem kar malo jezna, ker z vseh strani že ne vem koliko časa pred izpitom poslušam, da kak zmaj je. Mogoče pa samo kdo ne zna prenesti konstruktivne kritike in mu je izpod časti, da sestra ve več kot študent medicine..

Srečno vsem!