Ustna vprašanja - dr. Čufer

(zaradi tehničnih težav so se podatki o viru/avtorju izgubili)

Ustna vprašanja Tanja Čufer

Dobiš pacienta, anamneza, status.
Vprašanja: (moja in od kolegice)
- Karcinom dojke (incidenca, dejavniki tveganja, primarna in sekundarna preventiva, zdravljenje- op. kemo, radio, hormonsko, biološko)
- Karcinom pljuč (incidenca, dejavniki tveganja, zdravljenje)
-Limfomi (incidenca, razdelitev ne-Hodgkin in Hodgkin, delitev - ne Hodgkin hoče da veš, da so visoko in nizko maligni, zdravljenje:nizko maligni neozdravljivi in imajo zato slabšo prognozo, vsi se zdravijo z kemoterapijo-zelo občutljivi in redkeje z radioterapijo)
-Karcinom debelega črevesa in danke (incidenca, dejavniki tveganja, klinična slika, zdravljenje- op., kemo, radio-kdaj se zdravi s katero metodo)
-Metastaze v možganih (kateri tumorji metastazirajo, klinična slika, zdravljenje- kemo, radio, op., simptomatsko- antiepileptiki, manitol, zniževanje tlaka)
-Hiperkalcemija (kot del paraneoplastičnega sindroma pri katerih tumorjih, klinična slika, katere substance povzročajo dvig kalcija-parathormon, zasevki v kosteh..., zdravljenje-osnovna bolezen, naj veliko pije, diuretiki-furosemid, bifosfonati, kalcitonin, kortikosteroidi, mitramicin. Poglej pod paraneoplastični sindrom v knjigi in v slovenski interni)

Slišala sem da je vprašala še: tumorji ledvic, kemoterapijo in radioterapijo ter stranske učinke,naštej nekaj antiemetikov, karcinom prostate. Občasno naj bi vprašala tudi TNM klasifikacijo teh tumorjev (dojka, pljuča, debelo črevo).
Hoče malo novejše stvari, zato preberi tudi kakšen seminar na te teme.

Nekateri pravijo da je v redu, drugi se nad njo pritožujejo. Moje mnenje je, da sva dobili malce nižjo oceno kot sva si zaslužile, so pa tudi taki, ki so bili zadovoljni.

Napiši kaj še ti, saj če veš kaj hoče slišati je veliko lažje "pravilno" odgovarjati. Veliko uspeha.