Ustna vprašanja - prof. Strojan

Prikoplješ se na izpit (če imaš to srečo kot midve, da se ravno tisti dan usuje tona snega iz neba) ob 14.uri. Gospod odpre vrata in se usedemo ;). Vprašanja nič novega:

1. Dobiš gospo v ordinacijo (ginekološko) in pove, da ima krvavitve iz nožnice. Kaj storiti Želi, da začneš z anamnezo (vprašaš jo kdaj se pojavljajo te krvavitve, kolk so močne, gre za postmenopavzalne krvavitve, postkoitalne, ... in razložiš zakaj te zanimajo te stvari). Opraviš pregled in poveš, da sumiš na ca mat. vratu ali mat. telesa.

1. Dobiš gospoda, ki izkašljuje kri. Anamneza in rtg p-a pa je že dovolj :)

2. Kožni raki (planocell, spinocell, melanom - v čem se razlikujejo)

2. Pljučni rak (histološka delitev - dovolj, če poveš glavne 4: planocell, adeno, gigantocell, drobnocell ali pa poveš da so drobnocell in nedrobnocell, th)

3. Teleradioth (razlika med X in gama žarki)

3. Brahiradioth (tu mi je razložil, da build-up th pomeni to, ko recimo pri th ca prostate najprej terapevt v človeka zapiči igle, se umakne iz prostora in nato z mašincami v te igle ustavijo iridijeve žice :)) - nikjer nisem našla tega napisanega ampka life je kot pravljica, se zmeri kej novega naučiš pa tut če kr na izpitu :P)

4. Kje najdeš adenoca (vse kar so že predhodniki napisali pa seveda ne pozabit spodnja tretjina požiralnika pa vse do anusa, anus je pa pol ploščatocell ca)

4. Kje najdeš planoca (koža, pljuča, prostata, anus, orl področje, zg.2/3 požiralnika seveda, urogenitalni trakt)

5. dodatno vprašanje, če ni še prepričan glede ocene: prim, sek, terc preventiva in seveda poveš, da laufajo dora, zora in svit.


Bodite v rožicah, s čim manj onkoloških problemov :)