Ustna vprašanja 2004/05

Datoteke:
DatotekaVelikost
Snemi datoteko (2005_mikrobiologija_-_ustna_vprasanja.doc)2005_mikrobiologija_-_ustna_vprasanja.doc50 kB
Pozdravljeni!


Sledi prispevek generacije 2004-2005. Vprašanja so bila posredovana preko foruma, tu pa so urejena v malce bolj pregledni obliki:Kotnik:


1. Enterobius vermicularis.
2. Zgradba Ig in vloga nevtralizacijskih protiteles.
3. Salmonele.
4. Togavirusi.
5. Antibiogram, določanje baktericidne in bakteriostatične točke.
Prijazen in korekten. Žal bolj pozno opazi, da je tvoje zgodbice konec in potem nastane precej moreča tišina, preden postavi kakšno podvprašanje. Zna presenetiti s kakšnimi neverjetnimi podrobnostmi, ki pa po mojem mnenju ne vplivajo na oceno (npr. kdo je bila »Tifusna Mary«, kaj je po kemijski zgradbi celofan, debata pa je tekla tudi o gradnji kanalizacijskega sistema, pri čemer je najpomembneje, da so cevi za svežo vodno vedno nad odtočnimi).


1. Značilnosti tripanosom na splošno, natančneje opiši Trypanosoma gambiense, katere bolezni povzroča
2. Značilnosti aktivne in pasivne imunosti (tu me je spraševal tudi kako je Pasteur pridobil cepivo za neko kolero; na kakšne načine dobimo mrtve in oslabljene bakterije - ni dovolj, če omeniš formalin, formaldehid, toplotna obdelava).
3. Mikrobiološke značilnosti herpesvirusov. Natančneje opiši citomegalovirus (vse! ..tisto kar je na medenem srcu še zdaleč ni dovolj).
4. Zaviralci sinteze beljakovin; natančneje aminoglikozidi - zgradba, mehanizem in slabosti.
5. Značilnosti streptokokov; poleg tega še katere bolezni povzroča Streptococcus pyogenes (opiši).


1. Tenia solium(vse, telesna sestava,bolezni, prenos)
2. Starost in imunski odziv( starostniki in dojenčki,opp.fetusi)
3. Zaviralci sinteze beljakovin (aminoglikozidi, tatraciklini..., zgradbo, mehanizem in slabosti (odpornost, nekritična uporaba (pri živalih-preventiva z tetracikilini))
4. Mikrobiološke značilnosti herpesvirusov in kaj povzroča Epstein Barr virus...poljučnica in onkogeneza(tuku vprašu mehanizem onkogeneze in razvoj raka)
5. Stafilokok aureus in njegove značilnosti.Kaj je mrsa..zakaj se pojavlja in kakšne so posledice konjugacije (prenos plazmidov, sprememba tarčnih ciljnih mest PBP.
Vmes me je spraševal vse kar zraven paše...mal o imunologiji, virologiji...torej osnovne značilnosti in iz njih posledice.Naučte se predvsem osnove...ostalo te že on povpraša.Pa povejte vse kar se spomnite in ne BODITE TIHO!!!!

1. Tokisini E.coli
2. C.albicans
3. Kako makrofagi prepoznajo antigene
4. Hepatitis B
5. Dezinfekcija s klorom
Sam si izbereš vrstni red odgovarjanja na vprašanja. Če česa nisem vedel mi je postavil še kako podvprašanje. No ja, vprašal me je tudi kako stvar za katero nisem nikoli slišal (oz. je prebral)...pol sem pač malo sklepal in se z njim pogovarjal tak da sva v bistvu skupaj prišla do odgovora. Prišla sva že tako daleč, da sva debatirala o črpanju nafte v Lendavi in polaganju vodovodnih in odtočnih cevi v mestih:) Sicer pa se ni spučal v neke podrobnosti. Bil je zelo korekten in prijazen. Oba v sredo pri njemu sva neredila. V torek baje ni bil takšen. Pogovarjal sem se z Živo, ki mi je rekla da je vrtal in vrtal ter zajebaval na celi črti (vsaj njo, za ostale mi ni povedala). Tak da... Kar se pa mojega učenja tiče je pa tak. Učil sem se en mesec in sicer iz vijolične knjige, parazitologije in splošne virologije. Od specialne virologije sem si prebral zadeve iz medenega srca (pa še to le najbolj "vroče" viruse za izpit). O Vozlju in Jawetzu niti razmišljati nisem hotel. Zapiski mi niso bili v veliko pomoč, čeprav sem v 2.letniku dokaj redno hodil na predavanja. Če pogledam izpitne teme to res ni bilo dovolj, a kaj čem... hoto sem imeti počitnice v pravem pomenu besede. Tak da ne obupat! Zadeve boste porihtali tak kot je treba.Koren:


1. Biološki pomen protiteles( al neki takega)in kako pač delujejo proti telesa. v glavnem alles.
2. Virusni in celični onkogeni. tudi npr HTLV1 in kako kaj ta virus povzroča raka. dokaj v detajle
3. Klamidijske okužbe. katere vse bolezni povzroča. in diagnostika. in trahom.pljučnica.
Prof Koren je prav fajn.zelo prijazen in te nič kaj ne "podvprašuje" če mu sam zadosti prej poveš. tako se meni zdi:).


1. Vloga stafilokokov odpornim proti meticilinu v bolnišnicah (zakaj nastanejo, kako nastanejo, kak je princip delovanja penicilina- PBP, kako pride na bolnišnične oddelke, kako ga preprečujemo, kaj s klicenosci, ki so kolonizirani z MRSO- predvsem bolnišnično osebje...).
2. Vloga medicinsko pomembnih klopov (najprej razdelitev, pol predstavnike, katere mikrobe prenašajo, katere bolezni, razvojni krog, kje se nahajajo, kako ločimo na pogled med ščitastimi in usnjatimi, kako ločimo nimfo in odraslega klopa, kako se zavarujemo- repelenti in cepiva).
3. Virokini (kaj so po zgradbi in kaj po delovanju, točen mehanizem delovanja- kako npr. deaktivirajo nastanek komplementa, na kaj vse še delujejo, kako so virusi pridobili ta gen ).
Thats about it... Trajalo je malo več kot pol ure, znat morš povedat o vsem vsaj nekaj, če ne...Gubina:


1. Metronidazol
2. Hepatitis c virus - me je vprašala zakaj je v egiptu tok tega- sevede nism vedla, ker to nikjer ne PIŠE, ampak je BLO POVEDANO. in sicer, ker majo obrezovanje. pa je 10 miljonov okuženih v državi.
3. Trichinella spiralis
4. normalna flora črevesa- tu me je še o C. botulinum sprašvala po o otrocih ( v medu so lahko spore...)
5. 3 dezinfekcijska sredstva
Nasploh pa: bla je brezizrazna, tko da ko sem govorila, nism vedela pri čem sem, a govorim prov al čist mim sekam. men je blo grozn.pa tut kadar je kej govorila, sm mela skos filing da ji ni všeč, kar sem povedala. pr dezinfekciji je hotla da ji opišem, kako delujejo. pa neki o rokavicah je hotla, ne vem kaj. sm nardila,sam sm mela skos filing da me bo vrgla. zanič vzdušje, prov moreče. ajde!


Zbral in uredil: Jernej (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.)Ustni izpit iz mikrobiologije
Prof. Ihan, 10. 02. 2005

Vprašanja:
1. Sterilizacija s kemičnimi snovmi.
2. Komplement.
3. Klostridiji, ki povzročajo okužbe kože in podkožja.
4. Herpesvirusi (splošno, nato sva se osredotočila na CMV).
5. Sistemska kandidoza.
6. Tripanosoma.