Ustna vprašanja - prof. Koren

1) eksotoksin kolere
2) kako pride do nastanka kongenitalne toksoplazmoze
3) citomegalovirus

1) Sem pač povedala vse kar v knjigi piše in me pol o samem toksinu ni več sprašval, me pa je pol sprašval kje se kolera pojavla, pa sem povedala El tor pa klasični tip, da se tam kjer je voda kontaminirana, prenaseljenost, higiena pa to, klasični pa Bangladeš. Pol me je sprašval kje se trenutno pojavlja, pa sem mogla povedat da je endemična v Indiji. Pol je pa vprašal kam se je razširila in da je sedaj že skoraj edemična: Srednja in Južna Amerika. Pol me je vprašal zakaj prevladuje sedaj novi tip (s tem je mišljen El tor) in je zato, ker je bolj obstojen na vplive iz okolja in ker povzroča blažja obolenja kot klasični in ga lahko na ta ničin bolniki prenesejo drugam. V drugih predelih se pojavljajo sporadični primeri.
2) Pač poveš na kak način je možen prenos:če se mati prvič okuži in to. Pač poveš tist kar je tm napisan med odgovori pr standardnih (tisti del o nosečnicah). Pol me je pa še bolj podrobno sprašval serologijo. Kaj pomenijo rezultati in kar sm bla presenečena v kakih enotah podajamo rezultate (koncentracija protiteles v IU/ml (ELISA), avidnost pa v (standardizirano glede na to koliko procentov IgG je vezanih, potem mamo neke tabele s procenti in dobimo ven avidnost - al nekak tako :S)
3) Sm povedla mal nasplošno o CMV, ker nism vedla velik :S sem pol še mal na splošno o Herpesvirusih. Pol me je pa vprašal na kak način pride do prenosa na novorojenčke, kdaj se mati okuži, v kateri rod spada in kateri virusi še spadajo v isti rod (HV6 HV7). Pol me je pa sprašval kako zdravimo CMV, pa nism mela pojma, pa sm mal bluzila, da z zdravili, ki delujejo na sintezo genoma. Pa je hotu slišat da je blo prvo zdravilo aciklovir, ki je nukleozidni analog (kaj to pomeni?), kako deluje (nima proste OH zato se novi nukleotidi ne morejo vezati), ampak da aciklovir ni učinkovit pri CMV, zato zdravimo z ganciklovirjem. Potem me je sprašval kako dokazujemo (PCR), kaj je PCR, kako deluje (kvalitativnoPCR, kvantitativni PCR - virusno breme - zakaj je pomembno, kaj nam pove - zdravljenje, resnost bolezni, potek bolezni....)

Ni preveč grozno, ampak se kar pomne kako vprašanje. Če prav zgleda da maš lahko vprašanje zna pol s kako podrobnostjo presenetit. Na primer pr virusih katera zdravila, kako delujejo....