Ustna vprašanja - prof. Koren

3. 2. 2011
Izpit poteka tako, da gresta naenkrat dva v knjižnjico, en vleče kuverto v kateri so 3 vprašanja, drugi pa čaka, da je na vrsti.
Moja vprašanja;
APC (povedla sm kar se vedla, potem me je še vrašal, kako da MHC2 molekule prepoznajo tujek in ne lastnih sestavin celice....menda zato, ker imajo na površini neko posebno beljakovino, ki se odcepi samo v primeru, ko je v celici prisoten tujek. Vedet morte tudi to, da se MHC2 sintetizirajo na ribosomih v ER APC)

Varicela-Zoster virus (podvprašanje kakšni so izpuščaji...najprej so makule, potem papule, ki so nekoliko dvignjene na površino, potem mehurček in ko se ta razpoči nastane krasta in čez nekaj časa izgine....brazgotine ostanejo redko, v primeru, da pride do gnojnih okužb. Pri Zosterju morte vedet da se imenuje pasavec zato, ker so izpuščaji v obliki pasa v tistem predelu, ki ga oživčuje senzorični ganglij, v katerem je ta virus latenten. Potem zdravila; interferoni niso tok pomembni, bol sta aciklovir in ganciklovir. Aciklovir lahko dobimo v obliki tablet, dajemo ga tudi intravensko, obstaja tudi v obliki krem, ampak te niso tako učinkovite. Pomembno je tut to, da lahko cepimo, proti Zoosterju predvsem nosečnice, če niso prebolele noric v otroštvu, pa ljudi s slabim imunskim odzivom...je še vprašal kateri so to; seveda AIDS bolniki in bolniki z rakom)

H. Pylori in infekcije želodčne sluznice (predvsem je spraševal o dokazovanju...povemo o urejskem testu, ki ga ponavadi naredi kar zdravnik ob pacientu in dokaz protiteles v krvi, ampak to slednje ni ok, ker je ta bakterija razširjena po vsem svetu in zato rezultati niso zanesljivi. Kako zdravimo ulkuse?seveda damo antibiotike, če gre za okužbo s to bakterijo)

Sošolka pred mano;
S. aureus (predvsem toksini, encimi, superantigeni)
Antigenski odmik in premik
Preobčutljivost tipa 1 (kako pomagamo....?)

Profesor je prijazen, čaka da poveš kar veš (dobro je da poveste čim več, kolikor se spomnite), nato postavi podvprašanja, moti mogoče to, da ko govoriš ne daje nobenih znakov, da bi ti pokazal če si na pravi poti, ali govoriš o pravi stvari. Zelo rad začne sam razlagat določene stvari, zato ga je treba prekinit, če mogoče govori o tem kar sam veš, drugače bo ocena slabša, kot je bilo pri meni. Nič se ga bat;)