Ustna vprašanja - prof. Mueller-Premru

Izpit poteka v profesoricini sobi na inštitutu. Prideš v sobo, potegneš listek, ga prebereš in začneš odgovarjat. Vprašanja se zelo ponavljajo, zato svetujem, da si za izpit dobro pogledate njena standardna vprašanja in poglavja v bakteriologiji, ki jih je napisala. Drži, da hoče profesorica veliko slišat o diagnostiki, poleg tega želi da znaš, kar je bilo na vajah – mi je parkrat zabičala, da to smo pa ja imeli na vajah in kako tega nevem;) Poleg tega takoj opazi, kdaj nisi čisto prepričan v svoj odgovor in te lahko s svojimi podvprašanji zmede. Na izpitu morate biti čim bolj samozavestni in se ji ne smete pustiti zmesti.

Torej, moja vprašanja so bila:

- bakterijski meningitisi, značilnosti, povzrčitelji in njihove značilnosti
- Pseudomonas aeruginosa
- Značilnosti posameznih protiteles
- poliovirus
- Enterobius vermicularis

Pri prvem vprašanju, bakterijski meningitisi, sem morala povedat, da lahko gre za akutne meningitise (moten likvor) ali kronične (prozoren likvor), da je v likvorju povečana koncentracija proteinov ter levkocitov (nad 1000/mm3!!), konc. glukoze pa je zmanjšana.
Zanimalo jo je tudi na kakšen način bakterije povzročajo meningitis; da imajo kapsulo in se izognejo fagocitozi, prodrejo v kri, so sposobne prestopiti možgansko bariero. Vprašala me je še, zakaj eni ljudje dobijo meningitis drugi ne, na to nisem vedela kaj naj odgovorim – sem rekla imunska pomanjkljivost, pa ni bila čisto zadovoljna.. Hotela je slišat, da ljudje, ki imajo protitelesa ne dobijo meningitisa in da kapsula ščiti pred fagocitozo in komplementom, pred protitelesi pa ne.
Potem sem morala našteti najpogostejše povzročitelje, to so S. pneumoniae, N. meningitidis, H. influenzae. Potem sem morala še vsakega izmed teh opisat (gram, oblika..) ter povedat kakšni so virulenčni dejavniki ter kako jih dokazujemo (predvsem jo je zanimalo kako zgledajo na agarju in pod to vprašanje želi slišat npr. pri S. pneumoniae, da je katalaza-, oksidaza- alfa hemoliza, občutljivost na optohin, pri H.influence želi slišat da raste v okolici stafilokokov - satelitni fenomen, pri N. meningitidis pa katalaza+, oksidaza+, fermentacija glukoze in maltoze). Nato sem morala povedati še ostale povzročitelje meningitisov, zaustavili sva se pri listerijah – hotela je slišat vse o listerijah, kako se okužimo, katere bolezni povzroča, kateri so virulenčni dejavniki, katere toksine in encime ima in kako delujejo. Tega se sicer nisem spomnila, ampak mislim da bi morala povedat da je znotrajceličen parazit v makrofagih, kar omogoča listeriolizin O + našteti še ostale toksine in encime (+kako delujejo!)

Potem sva končno prišli na drugo vprašanje, P. aeruginosa. Tukaj sem mogla povedat, da je pomemben povzročitelj bolnišničnih okužb & katerih. Da lahko povzroča bolezni tudi doma, ampak rekdo in le pri imunsko oslabelih, kronična okužba pljuč pri cistični fibrozi, kako se prenaša (voda!, roke, predmeti itd.). Tudi tukaj je hotela slišat za virulenčne dejavnike, pomembna sta eksotoksin A in S! In še diagnostika: pomembno je da ima oksidazo, zelene kolonije zaradi pigmentov (+ime pigmenta, mislim da je biliverdin – raje preverite :)).

Pri protitelesih ni preveč komplicirala, povedala sem ji kako zgledajo IgG, IgM, potem me je pa še o dinamiki protiteles in kaj je to titer protiteles ter kdaj jemljemo serum (parna seruma, razmik 2 tedna).

Poliovirus: da spada med picornaviruse, rod enterovirus. Ikozaedričen, berz ovojnice, enoverižna pozitivno polarna RNA, velikost okrog 30nm, kako se virus razmnožuje, da se okužimo s fekalno oralnim prenosom, razmnoževanje v limfatičnem tkivu sluznice, vdor v kri in aksone, potovanje do hrbtenjače, lahko tudi v možgane. Samo 1 se klinično izrazi + kako se klinično izraža – od vročinske bolezni do paralitičnega poliomielitisa.
Pri poliovirusu me o diagnostiki ni spraševala, povedati sem morala le še za cepivo in sicer da obstaja živo oslabljeno cepivo (Sabin) in mrtvo cepivo Salokv za imunsko oslabljene, ter da cepivo povzroči sintezo IgA protiteles (sluznica!).

In pa še Enterobius vermicularis: Poveš o življenskem krogu, da samica leže jajčeca v perianalnih gubah … Potem jo je pa še zanimalo kako je z ličinkami – a se okužimo z ličinkami ali jajčeci? (to preverite, da ne bom neumnosti pisala tuki) Potem pa še diagnostika, predvsem jo je zanimala oblika & velikost jajčec (ovalna, 50x30μm), potem pa še oblika jajčec od ascaris (okrogla + okrog je tista nagubana membrana) in še kako dokazujemo jajčeca – sem rekla da v nativnem preparatu fecesa, pa ni bila zadovoljna, zato sem omenila celofanski trak za enterobius, ampak se je izkazalo da je želela slišat za naplavljanje z glicerinom (jajčeca so lažja od glicerina, zato splavajo gor).

In potem je bilo končno konec mučenja :)