Ustna vprašanja - prof. Seme

Datoteke:
DatotekaVelikost
Snemi datoteko (ustni_izpit_pri_prof._seme.doc)ustni_izpit_pri_prof._seme.doc46 kB
Predstavljajte si, da ste na nedeljskem kosilu in zraven vas sedi nekdo s katerim v sproščenem vzdušju kramljate o radostih mikrobiologije. Tako nekako je izgledal ustni izpit pri prof. Seme.
Na inštitut sem prišel pol ure prej. Ker nisem imel kaj za delati(razumljivo) sem malo raziskoval nadvse zanimivo zgradbo in kaj kmalu v kotu našel kafe-avtomat. Seveda sem moral vanj vreči par kovancev in poizkusiti aromo kave s pomočjo katere mikrobiologi mikroskopirajo dolgo v noč... Moram vam povedati, da bolj ogabnega kafeja še v življenju nisem pil. Vsekakor me je to dodobra prebudilo in bil sem pripravljen na ustni izpit.
Dobil sem sveže sprintan listič na katerem so bila sledeča vprašanja: - Sterilizacija, - Kampilobakter, -Ošpice, in reakcija preobčutljivosti 1. Tipa
Pri sterilizaciji sem povedal osnove vsakega postopka( tudi mehanizme kako sterilizacija škoduje bakterijam). Pri bioloških indikatorjih jo je zanimalo v kakšni obliki morajo biti (v sporulirani). Zanimalo jo je še ali lahko kljub negativnim testom z biološkim indikatorjem predmet ni sterilen( je možno, bakterije se lahko namreč držijo skupaj v večjih gručah in tako sredstvo ne deluje na sredinske. Potrebno je torej obvezno predhodnje mehansko čiščenje) Ne pozabit povedati, da je PRIONE zelo težko odstraniti in da rabite za to poseben postopek! Povsem na koncu me je vprašala če poznam SLUČAJNO še kakšne moderne postopke, ki NISO v knjigi( seveda jih nisem znal, ampak se jih splača malo na internetu pobrskat in jo s tem impresionirat).

Sledilo je drugo vprašanje – virus Ošpic. Na začetku je bilo treba povedati v katero skupino spada (Paramiksovirusi) in osnovno zgradbo (pleomorfen negativno polaren vijačni RNA virus z ovojnico in velikostjo od 150-300nm). Slišati je hotela, da je to IZREDNO nalezljiv virus(nahaja se skoraj v vseh telesnih tekočinah in da je najpogostejše prenos KAPLJIČEN. Virus naseli orofarings/nazofarings in nato povzroči sistemsko bolezen z značilnimi makulopapularnimi izpuščaji). Za inkubacijsko dobo je hotela slišati, da se simptomi NE razvijejo takoj ampak z 10 dnevno zakasnitvijo!!! Omeniti je bilo treba tudi kakšno je cepivo (atenuirani živo cepivo MMR) in kdaj se to cepivo vbrizga ter zakaj se sploh cepimo (zaradi pogostih postvirulentnih zapletov, virus namreč povzroča ENCEFALITIS (prevalenca je 1:1000) in PLJUČNICO pri otrocih). Pri diagnostiki je bilo treba povedati, da je glavna serologija(test protiteles igM (akutna) in igG (smo imuni) z metodo ELISA). Izolacija virusa in citopatologija traja PREDOLGO!!!
Pri 1. tipu preobčutljivosti povejte točno tako kot je v učbeniku(bazofilci, igE, primarni in sekundarni mediatorji, možni zapleti…). Vprašala je tudi za zdravila. ADRENALIN, KORTIKOSTEROIDI(moramo paziti, ker lahko s temi molekulami zmotimo sintezo lastnih steroidov) in ANTIHISTAMINIKI.
Ker so se moja usta med govorjenjem skoraj zasušila me je prijazna profesorica vprašala če bom vodo. Zaradi slovenske skromnosti sem jo odklonil, a je vseeno vstala in šla iskati pregrešno drago vodo – costello in steklen kozarec. Bila je dobra kot hudič.
Vprašanje o Kampilobakterjih je bilo najbolj zanimivo, predvsem zato ker sem močno, močno improviziral, ampak mi je na koncu kar dobro uspelo. Vedeti je bilo treba sledeče: Gram negativni balici, ki rastejo v MIKROAEROFILNIH pogojih. So zelo termotolerantne in rastejo tudi pri 42 stopinjah celzija. Povzročajo zoonoze – kampilobakterioze, ki se manifestirajo predvsem z GASTROENTERITISI in povzročajo VODENE DRISKE(in po njenem mnenju NE krvavih drisk kot to piše v učbeniku. Ker sem zajadral ne temo krvavih drisk sem moral našteti tudi glavne povzročitelje). Vedeti je hotela tudi nekaj vrst bakterij(C. jejuni, C. coli in C. fetus subsp. fetus, za katero je želela slišati, da lahko povzroča MENINGITIS). Eno od vmesnih vprašanj se je glasilo : »ali so te bakterije del normalne človeške flore ali ne?« Seveda sem odgovoril da so, ker sem si mislil, da je skoraj ni bakterije, ki bi bila zmožna živeti v črevesju, ampak odgovor ni bil pravilen. Kampilobacter spp. NISO del naravne flore! Okužimo se lahko predvsem z okuženo hrano in neposredno s stikom z živalmi. Zanimal jo je tudi glavni vir okužbe. Pri tem mi je zelo pomagala sošolka, ki je imela zraven mene izpit. Ko je odhajala mi je namreč nemo z obema komolcema skomignila, ko sem ji s prstom na hitro pokazal na moje vprašanje. Po premisleku sem sklepal, da je s tem hotela uprizoriti nemirno kokoš in da je kot glavni vir okužbe očitno perutnina. Odgovor je bil pravilen in vsaka čast sošolki! Nato se je poglobila v diagnostiko. Koprokultura za enterokolitis (lahko omenite tudi gojišče KARMALI) in hemokultura za sum na meningitis. Zaradi tega, ker jih je v kužnini krvi ZELO malo jih moremo najprej cepiti v tekoča gojišča ter inkubirati, da se namnožijo in jih NATO barvati po gramu ter jih gledati pod mikroskopom (tako dobimo NAJHITREJŠE rezultate).
Vprašanja za zviševanje ocene:
Glavno vprašanje je bilo kakšen je postopek ukrepanja glede morebitnih prenosov virusnih okužb (hepatitisa B in hepatitisa C) če zdravstveni delavec pride v stik z bolnikovo krvjo? npr. zbod s kirurškim inštrumentom med operacijo.
Hepatitis B
a) Če je zdravstveni delavec cepljen in ima ustrezna protitelesa antiHBs z veliko verjetnostjo ne more priti do okužbe (ne glede na to da ima bolnik hepatitis B)
b) Če zdravstveni delavec ni cepljen
1. Če je bolnik cepljen, zdravstveni delavec z veliko verjetnostjo ne rabi skrbeti za okužbo
2. Če NE vemo ali je bolnik cepljen ali ne, damo vzorec krvi bolnika testirati(ELISA). Če najdemo v krvi antiHBs protitelesa je bil bolnik cepljen ali je prebolel okužbo in ne rabimo skrbeti za okužbo, če pa najdemo v krvi antigen HBs, pa pomeni, da je bolnik okužen in mora zdravstveni delavec dobivati profilaktična sredstva. Časa ima približno 96 ur, dokler virus ne napade celice!!! Zanimalo jo je tudi kaj mora jemati (dati mu moramo koncentracijski pripravek ig(imunoglobulinov) IN že HKRATI PRVO ODMEREK CEPIVA ZA HEPATITIS B!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Razložit sem ji moral tudi da metoda ELISA, pri kateri zaznavamo protiteles ne daje vedno verodostojnih rezultatov. Virusi imajo tako imenovano »Fazo okna« v kateri je virusni antigen prisoten, protitelesa pa se še niso dovolj hitro tvorila in jih ELISA ne zazna!
Našteti je bilo treba zdravila proti hepatitisu C ( to sta interferon alfa in ribavirin) in njeno uspešnost glede na določen genotip virusa( genotip 1 ima najslabšo prognozo, genotip 3 pa najboljšo(največ spontanih ozdravitev)) in kakšen je prenos virusa(parenteralen, napogostejši pri intravenoznih uživalcih drog). Tudi pri hepatitisu C sem moral opisati kaj se zgodi če se zdravstveni delavec pride v stik z bolnikovo okuženo krvjo(na katerem lahko prisotno okužbo v 1 uri ugotovimo z metodo ELISA). Mislim, da profilaktičnih zdravil v tem primeru ni in se lahko kirurg okuži.(nisem siguren, pogledajte raje na internetu!)
Dotaknila sva se tudi virusa HIV(ne sicer dobesedno) in sicer kako ga dokazujemo (spet algoritem postopkov). Najprej PRESEJALNI test(2 krat ELISA). Če je ta negativen pacient ni okužen, če pa je ta pozitiven, pa je potrebno narediti POTRDITVENI test(WESTERN BLOT- na kratko sem moral razložiti tudi postopek). Zanimalo jo je tudi kdaj nastanejo protitelesa proti virusu HIV (3-4 tednu, v 6 mesecih pa so zagotovo vsi pozitivni).
Izpit se je zaključil. Bil sem vesel jaz, bila je vesela tudi g. profesorica in bil bi verjetno vesel še kdo drug če bi bil tisti trenutek v sobi. Vprašal sem jo če lahko odnesem plastenko vode(seveda sem se zajebaval in je rekla »lahko«) ni pa bila istega mnenja, ko sem jo vprašal če lahko nesem še steklen kozarec. Moja pot se je nadaljevala v rogljičku…