Ustna vprašanja - prof. Koren

izberete eno od ponujenih kuvert...kolikor sem se pogovarjala z ostalimi kolegi, so večinoma vprašanja kar njegova tipična (pa še na pisalni stroj so natipkana :)), z določenimi malenkostnimi spremembami (pri ponavljanju se oprite na tista, objavljena, ne pa biti presenečeni, če dobite tudi kaj drugega).

profesor včasih preseneti s kakšnim nepričakovanim vprašanjem...kdaj gre za splošno znanje, kdaj kaj zgodovinskega (kolegica je bila vprašana Legionello, pa jo je vprašal, kaj je to legija, kako so se legionarji okužili...), dostikrat pa sploh ne gre ravno za neke memorizirane stvari (ali omenjene v slovenskih knjigah, ki so jih napisali naši profesorji), ampak želi, da tudi malo sam razmišljaš in povežeš z znanjem, ki ga že imaš...
nič se ne ustrašite, profesor je fajn in vzemite to bolj za izziv...včasih ugotovite, da veliko več veste, kot pa ste prej mislili :)

moja vprašanja (malo razširjeno še s tem, kar sem povedala in kar je še vprašal...kolikor se spomnim):
1) zastrupitev s hrano, povzročena s salmonelami (kateri tipi salmonel? kje se zasidrajo? (kaj jim to omogoča?)kakšna klinična slika? v kateri hrani? katere ostale bakterije še povzročajo zastrupitve s hrano?-> E. coli, streptokoki,...ali potrebno kako antibiotično zdravljenje? -> niti ne, če ne gre za imunsko kompromitirano osebo...nujno pa nadomeščanje tekočin, če huda driska... vprašal me je tudi o Salmoneli Typhi, kaj povzroča. tudi kaj ji omogoča večjo invazivnost...)
2) zdravila za preprečevanje in zdravljenje influenzae (cepljenje + cepivo dosti natančno, profilaksa s kempterapevtiki za imunsko kompromitirane, kemoterapevtiki...kako točno delujejo! zakaj ne uporabljajo zaviralcev ionskih kakalčkov? -> virusi že precej odporni nanje...)
3) pomen in uporabnost seroloških testov (kateri! kako? avidnost. parni serumi. presejalni testi. potrditveni testi. razlike med testi. prednosti. uporaba...)
4) DODATNO VPRAŠANJE IZ IZBIRNEGA PREDMETA za višjo oceno: toksin Bacillusa Anthracisa (kateri? zgradba? kako delujejo posamezne podenote (točen način! zelo natančno!)? katera oblika B. anthracis je najbolj infektivna? -> spore... )