Ustna vprašanja - prof. Mueller-Premru

1. klamidija trahomatis
2. beta laktamaze + katere bakterije jih imajo
3. herpes virusi
4. s cim celice imunskega sistema prepoznavajo antigene
5. Entameba hystolitica

Pri klamidiji (praktično vse o njej - na splošno, da v steni ni peptidoglikana, razvoj, bolezni, razvrstitev na podtipe, dokazovanje, zdravljenje) je želela zravn še ostale bakterijske spolno prenosljive in me vprašala še o sifilisu - kakšna bakterija je, kako izgleda sifilis (kako se reče razjedi) in kako dokazujemo (nič testov, samo da dokazujemo protitelesa ker se je ne da gojit).
Beta laktamaze - princip, katere bakterije (a jih imajo stafilokoki, streptokoki, enterokoki, pnevmokoki). Jaz sem malo zamešala tukaj zravn tiste spremembe PBP ampak sem se sama popravila (ker sem najprej rekla da nekateri pnevmoki so odporni prot penicilinu, kar je sicer res, ampak tukaj niso beta laktamaze ampak spremembe PBP).
Pri herpes virusih me je vprašala malo na splošno (pazi, kapside so ikozaedrične in HELIČNE) potem pa Epstein-Barr. Kaj povzroča, kako izgleda mononukleoza, kje so latentni (limB), rak sem omenila pa me je takoj ustavla (očitno res nima preveč rada splošne virologije), se mi zdi da me je dokazovanje tud samo nism zihr.
Četrto in peto vprašanje sva šle pa samo v osnovah skoz - je pogledala na uro in sva se očitno pri začetnih preveč zadržali. Pri četrtem samo limB = IgM,IgD; limTh=TCR+CD4+MHC2; limTk=TCR+CD8+MHC1; NK=CD56 pa odsotnost MHC1 pa kako delujejo T ubijalke (sproščajo porine in encime al kaj že v bližino napadenih celic), pri Entamebi da je ameba, kako zgledata obliki, velikost, kaj povzroča (amebna griža, razjede na sluznici z vmes zdravim tkivom, lahko se tud razširi po telesu), da je lahko raku podobna pa dokazovanje - večkrat treba vzet vzorec (sluzast, krvav del blata), mikroskop, Löfflerjevo gojišče pa lugol (rjavo obarvanje).
Men je bla profesorica OK, res deluje zelo hladno, zna pa oprostit marsikatero bučko oz. lapsus. Pri meni ni zelo vrtala v diagnostiko, na splošno izkušnja ni bila tako grozna, kot sem pričakovala da bo :)