Peristomalna hernija

Datoteke:
DatotekaVelikost
Snemi datoteko (peristromalna_hernija[1].doc)peristromalna_hernija[1].doc43 kB
PERISTOMALNA HERNIJA


IZVLEČEK

KLJUČNE BESEDE:
peristomalna hernija, stoma, ostomija

Peristomalna kila je druga najpogostejša komplikacija ostomije abdominalne stene. Razvije se po kakršnem koli tipu stome(kolonostoma, ileostoma, urostoma). Vzrok je oslabljeno mišičje trebušne stene, zato skozenj protrudira vsebina trebušne votline in pojavi se izboklina, ki je za večino bolnikov edina težava. Izboklina pa se lahko poveča in povzroča motnje v tesnjenju stome. Spremeni se lahko kontura okoljnje kože. Pri večini pacientov so parastomalne hernije asimptomatske, pri nekaterih pa se lahko pojavijo bolečine in motnje v delovanju črevesja. V teh primerih je potrebno hernijo operirati. Obstaja več načinov zdravljenja peristomalne hernije. Lokalno se lahko hernijo reponira nazaj v trebušno votlino ali pa se zareže v okolici stome in vstavi mrežica. Ta se lahko vstavi tudi iz notranjosti odprtega trebuha. Včasih pa je potrebno prvotno stomo razdreti in napraviti novo stomo na drugi lokaciji.


ABSTRACT

KEY WORDS
peristomal hernia, stoma, ostomy

Peristomal herniation represents the second most common complication of abdominal wall ostomy. A peristomal hernia may develop following creation of any type of stoma (colostomy, ileostomy, urinary diversion). This is a condition in which there is an enlargement of the hole in the abdominal muscle which was made to bring the bowel to the skin. This dilatation creates a cavity in which abdominal contents can protrude along side the stoma. When this occurs, a person may feel a bulge under the skin near the site of ostomy. For the vast majority of patients the bulge is ithe only problem. A larger hernia can cause problems with keeping a good seal on the stoma appliance, changes in the contour of the skin around stoma. Although in most patients hernias are asymptomatic, in a few they may cause abdominal pain and intestinal obstruction. There are many methods and techniques to attempt to repair these hernias. The simpliest method is to made the incision in the vicinity of stoma and push the contentof the hernia sac back in the abdominal cavity. Another local repair is to place a sintetic mesh to close the defect. Many peristomal hernias require that the abdomen be reopened and the mesh can be placed from inside the abdomen. In some cases it is necessary to completely take down the stoma and create a new stoma at different location.



UVOD

Kila je izboklina trebušne mrene (peritoneja) skozi oslabljeno trebušno steno, skupaj z v trebušni votlini ležečimi strukturami, zaradi prirojene ali kasneje pridobljene odprtine.
Kile razdelimo po nastanku (prirojene, pridobljene), lokalizaciji (zunanje, notranje) in vsebini.

Peristomalna kila je pridobljena. Razvije se lahko po kakršnem koli tipu stome (kolonostoma, ileostoma, urostoma). Običajno nastane v prvih dveh letih. Področje okoli stome je izbočeno. Mišičje abdominalne stene je oslabljeno,, zato črevo protrudira na kožo .Ta dilatacija ustvari votlino, v katero vzdolž stome protrudira vsebina trebušne votline. Takrat je vidna izboklina pod kožo, blizu mesta ostomije. Ta lahko izgine pri ležanju na hrbtu.

Peristomalna hernija je pogost pojav. Verjetnost za njen nastanek je 20 ( do 50).

RIZIČNI DEJAVNIKI ZA NASTANEK PERISTOMALNE HERNIJE

Rizični dejavniki so : (1) prekomerna telesna teža
(2)starost
(3)kronične bolezni: SB, kron.pljučne bolezni, kašelj
(4)slaba prehrana
(5)predhodnje incizije na trebuhu
(6)okužba rane
(7)terapija s kortikosteroidi
(8)terapija z imunosupresivi

KLINIČNA SLIKA

Klinična slika: pri večini bolnikov je edini problem izboklina okoli stome. Ta se lahko postopno veča (hkrati z večanjem mišičnega defekta v abdominalni steni). Povečanje hernije je verjetno posledica intermitentnih povečanj intraabdominalnega tlaka (kašljanje, dvigovanje težkih bremen…). Večji kot je defekt, večja je verjetnost, da v hernialno vrečo protrudira več črevesnih vijug. Velike hernije pa povzročajo motje v tesnjenju stome. Spremeni se tudi kontura kože okoli stome. Lahko se pojavijo bolečine v trebuhu (naraščajoče ali pa epizodne- posledica epizodnih vkleščenj) in obstrukcija črevesja. V tem primeru je indicirana operacija in poprava hernije.


PREPREČEVANJE NASTANKA PERISTOMALNE HERNIJE

Preprečevanje:-primarno preprečevanje je med operacijo samo:danes se dela ostomija v M.rectus abd., ki je nejdebelejša mišica abdominalne stene, zato je tu najmanjša verjetnost za nastanek hernije. Običajno mesto stome je med notranjo in srednjo tretjino črte, ki povezuje popek in prednjo zgornjo spino iliako. Pomembna je tudi pravilna velikost odprtine v trebuh. Če je ta prevelika, se mišice okoli črevesja zašijejo, da se preprečijo morebitne herniacije.

ZDRAVLJENJE

Terapija: uporablja se več metod:

-uporaba podpornih pasov

Operativno: -nujno pri ileusu in strangulaciji
-elektivno pri: bolečinah, težji negi stome, slabemu estetskemu videzu stome, prolapsu, stenozi

Metode:
-najenostavnejša je, da se zareže v stomo, potisne hernijsko vrečko nazaj v trebušno votlino in zašije mišice. Slabost te metode je rekurenca hernij, zato se redko uporablja.

-druga možnost je, da se podobno kot pri prvi zareže v okolici stome, in vstavi sintetično mrežico, da se defekt zapre. Pri tem načinu se hernije redkeje ponavljajo, vendar so pogostejša vnetja, saj je mrežica tujek. Poleg tega pa se lahko mrežica kontaminira s črevesnimi bakterijami pri njenem vstavljanju. Pomembna je tudi njena namestitev: če je ta nameščena prerahlo, ne zapira celotnega defekta, zato se hernije lahko ponavljajo. Če pa je nameščena preveč čvrsto, lahko inhibira praznjenje črevesja skozi stomo. Mrežica lahko počasi tudi erodira črevesno steno, zato jo je potrebno zamenjati.

-tretja možnost je, da se trebuh ponovno odpre, običajno po isti inciziji kot je bila narejena prva stoma. Nato se iz notranjosti trebuha vstavi mrežico okoli stome, da se popravi hernija. Tudi pri tem načinu obstaja nevarnost vnetij. Verjetnost prenosa bakterij iz stome je tukaj manjša. Poleg tega pa je mogoče pri tem načinu bolje namestiti mrežico, kot pri lokalnih načinih.

-včasih pa je potrebno popolnoma razdreti stomo, popraviti trebušno steno in narediti novo stomo na drugi lokaciji. Ta način se uporablja, če so bile pri prvotni ostomiji kakršne koli težave npr.: slaba lokacija stome, zoženje stome, odprtje stome, retrakcija stome pod kožo… V teh primerih je bolje narediti novo stomo še preden se pojavi hernija.

ZAKLJUČKI

Zdravljenje peristomalnih hernij je popolnoma izvedljivo, vendar so možne komplikacije. Zato ni priporočljivo, da se operira vsaka peristomalna izboklina. Če stoma dobro tesni in je hernija asimptomatska, ni razloga za operacijo.

LITERATURA

1.Smrkolj V. Kirurgija Sledi, 1995
2.Otchy D., Allen P. J. The management of peristomal hernias
3. Gray M, Colwell JC, Goldberg MC What treatment are effective for the management of peristomal hernias J Wound Ostomy continence Nurs. 2005
4.Ratliff CR, Scarano KA, Donovan AM, Colwell JC Descriptive study of peristomal complications, J Wound Ostomy continence Nurs. 2005
5.Van den Bulck R. Complications in the peristomal zone,Soins 2004
6. La Torre F, Massoni L, Ruggeri E, Taglienti D., Peristomal hernia:alloplasty using an original technique, Chir Ital. 2003
7.Merkle N. Problems with stoma: how you can advise your patients, MMW Fortschr Med 2001
8. Porter JA, Salvati EP, Rubin RJ, Eisenstat TE Complications of colostomies, Dis Colon Rectum 1989
9.Crevese PG, D´Amico DF, Frego MG, Tropea A.,Giaconi MA, Bianchera GG, Peristomal hernia following end-colostomy: a conservative approach Ital J Surg Sci 1984
10.Prean GW, Sawyer RB, Sawyer KC Repair of peristomal colostomi hernias, Am J Surg 1975