Pisni izpit (2012-02-17)



Kirurgija, izpit 17.2.2012
1) Vzdrževanje protikontrakturnega položaja v akutni fazi zdravljenja opekline pazduhe (Abdukcija roke 90 stopinj s supinacijo, izteg komolca)
2) VSD operiramo a pomočjo ZTO, v hipotermiji in na mirojočem srcu, defekt zapremo z umetno krpico, navadno skozi desni predvor (pisalo je levi predvor) in skozi desni prekat (pisalo je levi prekat). Dojenčka z VSD in srčnim popuščanje operiramo takoj.
3) Popolni AV kanal, konstruiramo dve zaklopki iz ene same, izognemo se prevodnemu sistemu (vse trditve o terapiji, ki so napisane v knjigi).
4) Antibiotična profilaksa, kateri ni pravilen (glej stara vprašanja)
5) Da izračunamo količino koloidov, ki jih moramo dati bolniku z opeklino, ne uporabljamo formule: veliko imen, med njimi Parklandska (se uporablja za izračunanje raztopin kristaloidov)
6) Bouttoneire ( deformacija gumbnice); potrebno je bilo poiskati nepravilno trditev, opisi so bili zelo dolgi, citirani direktno iz knjige (terapija zaprte avulzije kite iiztegovalke, prekinitev osrednjega snopa, premik lateralne vezi volarno,...)
7) Koliko narastišč ima skupni ekstenzor prsta: 3
8) Benettov zlom: opisi, med katerimi je bil eden napačen, ki je opisoval Rolandov zlom.
9) Nekaj o operaciji požiralnika in bolniku, ki je shujšalza 10 kg.
10) Aseptsa in antisepsa, pet primerov v smislu pravilna in nepravilna trditev. Bolnika obrijemo eno uro pred operacijo, tik pred operacijo, zjutraj na dan operacije.
11) Lamilarni tok, usmerjen je prek operacijskega polja, mikroorganizmi se dvignejo.
12) V kolikem procentu imajo bolniki s timomom Miastenijo gravis? Dve tretjini, polovica,..
13) Naključno najden papilarni karcinom pri operaciji multinodozne golše, kakšno je 10. letno preživetje bolnice: manj kot 90 (omejen ima 95 procentno preživetje), enako kot ostala populacija, enako kot bolnik z papilarnim karcinomov z negativnimi bezgavkami (lokaliziran karcinom).
14) Kdaj ne damo znotrajžilne opornice? Pri tromboziranem stentu, pri ...
15) Kateri način operacije stenoze dvanajstnika lahko uporabimo: posteriorno našijemo krpiico, gastrektomija, pioroplastika z vzdolžnim in prečnim rezom.
16) Zakaj nastane primarni obstruktivni megaureter; zapora na uterovezikalnem segmentu, napaka v mišičnih vitrah, pielouretralna zapora,..
17) Gliobalstom nastane iz mikroglije, astrocitomov,...
18) Bolnik je imel izpah kolena, ni vidne deformacije kolena. Zakaj pomislimo na izpah? Ob hemarthrosu, ob parestezijah vzdolž noge, ob nezgožnosti obremenjevanja noge
19) Z UZ lahko pri portalni hipertenziji vidimo: varice, ascites, splenomegalijo,...