Ustna vprašanja – prof. Lunder



Evo, še moja izkušnja pri prof. Lundru...

1.) Pacientka z luskavico. Vsak je imel svojega pacienta, pol ure casa.
V bolnišnici je bila zaradi zdravljenja luskavice z bio.zdravili. Oblika luskavice je bila luskavica v plakih. Prof. me je vprašal natancno anamnezo, status. Pri statusu je fajn res natancno opisat eflorescence. In vprašal me je še DD (tukej je po mojem res važno, da razmišljate in pomislite tudi na razne oblike parapsoriaz-zakaj mislite, da ja in zakaj ne). In pomembno je, da pri statusu pogledate nohte, lasišca. Jaz sem jih in ni bilo nic posebnega. Me je pa potem vprašal, kakšne bi pa lahko bile spremembe nohtov pri luskavici (oniholiza, subungvalna hiperkeratoza, precne brazde, foveole, mogoce je še kej:)...)

2.) Slikci: Šen/celulitis (vprašal me je, kako bi se prepricala, da je res to-povišana T, mrzlica).
Bulozni pemphgoid (vprašal me je, na kaj nas opozori ta bolezen. In poveš, da je lahko to paraneoplasticni sindrom in je zato vzrok lahko v raznih karcinomih.)

aja, slikice ima svoje...

3.) Vprašanja:
-zdravljenje bradavic (navadnih in spolnih). Tukej res natancno odgovorite vsa zdravljenja (zdravila in posegi), tudi spolne (imunomodulatorji, citostatiki...). vprašal me je, zakaj se zamrzovanje bolj uporablja, kot elektrokoagulacija-ker manj boli. Za juvenilne ne pozabit omenit, da se zdravijo z retinoidi.

-dermatološki status mikrosporije in vse možne DD (oblike parapsoriaz, dermatitis nummularis eczematoides, urtikarija, ...) Vprašal me je, kako hitro nastajajo nove spremembe na koži (v nekaj dneh) in ce je zelo nalezljiva (ja, je:).

-mislim, da je bilo še eno vprašanje, pa se RES ne spomnim. Ali pa sem imela samo dve, ker me je že pri pacientu in slikah veliko povprašal.

Skratka, po mojem fuuul prijazen in ful lepa izkušnja. Je pa res, da svetujem, da se ne ucite samo njegovih vprašanj, ker res želi, da povezuješ stvari in pri slikicah lahko dobiš karkoli. Tako da se ucenje iz knjige na koncu poplaca.:)