Zbrana ustna vprašanja (več izpraševalcev)

doc. dr. Liljana Mervic, dr. med.
-hidradenitis supurativa, lichen ruber planus, aktinicna keratoza
-(kar je bilo zgrešenega v pisnem delu, tisto te tudi bolj podrobno vpraša)- kandidoza vse okrog te, pri intertriginozni obliki je glavna ddx psoriasis inversa, na ustni sluznici soor ne pozabit:); slikca psoriasis vulgaris lumbo sakralno in na koncu še melanocitni nevus in nekaj o melanomu
-atopijski dermatitis (tu osnovna vprašanja, pol me je malo o minor kriterijih spraševala, a sm mela občutek, da tega itak ne rabim znat), slikica lihen ruber planus (če slučajno kdo ne ve, je najpogostejši vzrok za brazgotinsko aopecijo, pa pterigium na nohtih), površinsko rastoč BCC (ne melanom, ampak BCC, to je v resnici tista oblika po telesu, sem ga mogla opisat kako zgleda in se je ponovno zgražala nad učbenikom ker ni bilo slikice).

-Pogleda izpit, te kaj vpraša iz not, kar je bilo narobe. Pol pa je rekla, da smo vsi pisali 9 ali 10 in da oceno ne bo upoštevala
-impetigo : kje, kako se kaže, THX TOČNO, kdaj te za intermezzo vpraša še kje se to zdravilo uporablja (pri kateri drugi bolezni), zapleti...od mene je hotla slišat, da pri otrocih je glomerulonefritis, in kako diagnosticiramo, ne približno, točno, OD MENE ŽE SPET HOTLA TOČNO..TOREJ PREGLEDAMO URIN ZA CILINDRE
- psoriaza, pokazala je slikico (zakrila spodaj diagnozo), diferencialka, torej tinea capitis (tisto ni blo, ker se lasi niso lomili tik nad površino), seboroični drematitis (je blo zelo podobno, vendar je bla glava kr poraščena in tisto ni bila glava dojenčka)
- benigni tumorji kože- hemangiom, kako zgleda, kako se ga zdravi, dd - naevi inflamei in je že spet želela slišat, kam spadajo to znamenje (med kongenitalne nevemkaj)
- atopijski dermatitis - kako zgleda pri različnih starosti, kako se ga diagnosticira..torej ne PRICK in igE ampak, evolucija, (družinska) anamneza, SRBENJE (to želi slišat), slika, spremljajoča obolenje (astma)
Je vredu spraševalka, ma zelo rada se zapiči v določene stvari, kr zahteva, tudi kaj kar ne najdeš glih v učbeniku. Ocena pa je 9 plus minus ena. (na vajah je rekla, da če kdo res ne zna tudi nižje). Napisani smo bli 3 na en termin na polno uro, vsak posebaj pa je šel not.

Sreda, 2 napisana ob polni uri. Vsak gre zase k njej. Njen prvi komentar: “Pisali ste 10, tako kot skoraj vsi...”, tako da res oceni znanje na ustnem. 3 vprasanja:
- Ekcema herpeticatum (res podrobno, ker je to iz njenega seminarja + diagnostika od Petrovca!)
- Slika: pustulozna psoriaza (in vse o tej bolezni s poudarkom na zdravljenju)
- Akne conglobata (pa še širše vse o aknah in zdravljenje)
Sreda, 3 ob isti uri. Not smo hodile vsakak posebej. Izpit je bil zelo prijeten, ni bila huda, če kakšne podrobnosti nisem znala. Pogledala je pisnega in vprašala podrobno tisto, kar je bilo narobe. Potem me je vprašala še 3 vprašanja. Ocena je bila ista kot na ustnem.
● Impetigo - predvsem klinična slika in sistemski zaplet (glomerulonefritis), zdravljenje glede na povzročitelja
● Psoriaza gutata - kdaj se pojavlja, zdravljenje, napredovanje ...
● BCC - slika (baje iz enega starega atlasa, ki je na medenem srcu), diferencialna diagnoza, oblike, zasevanje, zdravljenje

-sreda ob devetih, 3je smo bli napisani; moja vprašanja:
Scabies, slikca SLE in vse o tem (zelo podrobno), melanocitni nevus in vse naokoli o benihni tumorjih kože. Je zelo natančna izpraševalka, ampak pač za najvišje ocene:)

izr. prof. dr. Mateja Dolenc Voljč, dr. med.
Napisana sva bila dva za termin, samo gre vsak posebej notri.
-1. Vse o aknah: etiologija, vrste aken, terapija za dekle, ki ima comedone in nekaj papulopustuloznih, potem pa še kaj je ostalega od terapije aken. 2. Paraneoplastične dermatoze, vse, kar se jih spomniš, potem pa o buloznem pemfigoidu diagnostika in zdravljenje, 3. Akutna urtikarija: klinična slika, etiologija, terapija, zadovoljna, ker govorila še o angioedemu 4. Slika nohtov, ki so imeli brazde, pol beli, pol rjavi/rdeči? (nisem za barve=) (sem govorila o half-half nails od bolezni ledvic pa Terryevih nohtih od bolezni jeter), pa paronihija zraven (kar je v bistvu pisalo spodaj, ampak bi rekla, da ji je všeč, če sliko opišeš in vse poveš, kar bi lahko še bilo lahko še gor, tako taktiko sem jaz ubrala), kakšna terapijo za kandidozo nohtov , 5. slika tumorja kože na čelu, spodaj piše SCC, jaz sem ga opisala, potem mi je pa rekla, a je nujno, da je SCC, pač iztočnica, da začneh o tipičnih lokacijah govorit, pa iz česa bi se lahko razvil SCC na čelu - aktinična keratoza. Meni je bila super spraševalka.
Ocenjuje glede na znanje, je pa komentirala, da verjetno vsi, ki so pisali deset, ne znajo za deset, tako da se pripravite, da samo ocena pisnega ne pomeni samoumevno, da obdržiš oceno, ampak se pa da =)

1.) Atopijski dermatitis
2.) Henoch schonlein purpura
3.) Aktinična keratoza

1. Garje (inkubacija- 3-6 tednov, klinična slika, diagnostika- epidemiološka anamneza+klinična slika, ni nujno da mamo pozitiven skarifikat v lab da zdravimo; zdravljenje -5%permetrin 1 dan, 5-10% žveplo v vazelinu 7 dni)
2. Alergijski kontaktni dermatitis (klinična slika, mehanizem senzibilizacije, najpogostejši alergeni- nikej, kobalt, dišavne spojine, kobalt, lateks v medicini, cement; diagostika- kako zgleda epikutani test cel postopek in kako razberemo NUJNO MORATA BIT ERITEM + LUŠČENJE ZA POZITIVEN REZULTAT)
3. Slika malignega melanoma iz atlasa (povedat sem mogla ABCDE + dermatoskopijo + ali naredimo še biopsijo? Ne, vedno izrežemo vse ven in pol delamo histo)
4. Kaj vse se lahko pojavi na obrazu (Akne, rozacea, seboroični dermatitis, lupusi, atopijski dermatitis- ne samo pri otrocih, tudi pri odraslih je pogosto okoli oči, predvsem na zgornji veki; perioralni dermatits). Pol je pa še vprašala pri katerih od teh k sm jih naštela bi bila primerna terapija s kortikosteroidi? Izjemi za kortiko na obrazu sta diskoidni lupus in včasih atopijski dermatitis pri odraslih, drugače pa KS ne dajemo na obraz.
Lep izpit, profesirica te vodi da poveš vse kar si želi slišat in vmes malo namiguje. Predvsem si je res priporočljivo dobro pogledat klinično sliko in zdravljenje. Pa brez strahu. Ne grize :)

Prof. Lunder
Trije na termin ob polni uri, vsak gre sam k njemu. Vprašanja:
1. 2 sliki, tinea pedis in fotoalergijski dermatitis (pove ti malo anamneze, za prvo nekih dd ni blo, ker je bla res očitna, druga pa recimo ostali dermatitisi, povej, zakaj ja oz. zakaj ne, pa on ti tuki dost pomaga)
2. Patogeneza atopijskega dermatitisa (okvarjena bariera, atopija), potem pa malo okrog tega, kaj poslabša oz. sproži ..., ampak nč hudga, če ne znaš, nardi kr tako mini predavanje, tko da se še na ustnem kej naučiš :D
3. Zdravljenje veruk (našteješ, potem je mene še vprašal, kje se tipično zdravijo z imiquimodom - v genitalnem predelu, pa še kako se pri otrocih na glavi - retinoidi)
4. Pityriasis rosea

Je pa res prijazen, vpraša tud kako čudno stvar, tko da moraš včasih kr mal ugibat, ampak ni nč hudga, če narobe uganeš ;)
Vmes ti pove še ful novih stvari, na konc dobiš pa enako oceno kot na pisnem :)

→ dve sliki, moluske in dermatitis intertriginosa (tukaj ga je se zanimalo kako bi se klinicna slika razlikovala ce bi bila tinea na tem mestu)
→ zdravljenje peroralnega dermatitisa,
→ DLE: kaksne spremembe, casovni okvir nastanka (kako hitro) in kje, kako se kaze ce je nezdravljen dolgo casa, kako razlikujemo od SLE
→ medikamentozni eksantemi: katera zdravila, kako se izraza, casovni okvir nastanka, kaj je fiksni eritem

3 napisane, vsaka šla posebej not.
2 slikici: folikulitis in seboroični dermatitis
Vprašanja: izgled pityriasis rosea, zdravljenje aken (blage, srednje in hude), NUZ retinoidov, najpogostejši vzroki urtikarije - se ne spomnim, če je blo še kej, ampak ugl vsa vprašanja so bla iz njegovih starih :) trajalo je pa 10-15 min in je bil zelo prijazen + ni znižal ocene tudi če nisi usega 100% povedal :P

Prof Bartenjev
Etiopatogeneza aken, diferencialna diagnoza mikoze dlani (spiriaza, dermatitis detritiva, kronični alergijski kontaktni dermatitis, sifilis, dedne keratoze (Ni pa pitiriasis rosea)),
Zgodnji sifilis (1 leto, primarni, sekundarni, zgodnji latentni). Prijazen, ne ozira se preveč na oceno iz testa, če vidi da znaš, te hitro prekine in da novo vprašanje :).

Bartenjev (sreda): aktinična keratoza (kaj je to in samo to; te takoj prekine pri vsakem vprašanju, če hočeš povedat kaj več), druge obligatorne prekanceroze (samo naštet), hude oblike psoriaze (eritrodermična, artropatična, pustulozna; samo naštet), diagnostika gonoreje (sem začel z anamnezo, izcedek itd., ... potem je vprašal, kako bi pa potrdil okužbo (metilensko modro, PCR brisa sečnice). Res kratek ustni, polovico časa je vpisoval podatke in vprašanja na list, ostali 2 minuti pa sem odgovarjal. Aja, slik pa nisem dobil.

Dr. Kecelj Leskovec

Noter smo bili 4 naenkrat, vsak je dobil eno sliko, na kateri je moral opisat eflorescence in malo diferencialno diagnostično razmislit, kaj malega je še o tem vprašala, potem pa je o tej temi drugi (nekako v paru obdelaš eno sliko) dobil kakšno vprašanje (po navadi zdravljenje, klinična slika). Slike so bile KVB C4, maligni melanom, globoka trihofitija brade, pa glivične spremembe v lasišču.
Potem pa vsak dobi še 3 vprašanja. Kolikor se jih spomnim: zdravljenje garij, akutna urtikarija (to je vprašala mene, kolegica zraven je imela potem kronično urtikarijo), luskavica (klinična slika - vrste luskavice, rekla je še, da bo vprašala zdravljenje, pa potem ni), bulozne dermatoze (naštet, malo več o pemfigusu), rozacea, seboroični dermatitis, EEM, AKD, prekanceroze ...
Pri vsaki stvari vpraša v glavnem klinično sliko, kake simptome navajajo pacienti, pa zdravljenje. Je zelo prijazna, pomaga s podvprašanji, tudi pri slikah pomaga razmišljat o diagnozah, v glavnem zelo prijeten ustni. Ocene smo vsi štirje obdržali s pisnega.

Vprašala 4 na enkrat, vsak je dobil svojo sliko (impetigo, HSV1, atopiski dermatitis, poškodba nohta- hematom na nohtu) za opisat in morda še kakšno podvprašanje o tem + vsak 3 vprašanja (luskavica- vrste in zdravljenje, rozacea, EEM (eflurescenci se reče tarča nekineki ;)), nemaligni malignomi, LRP, DHD, bulozni pemfigoid, diskoidni lupus - za te vse kako se kažejo, pri komu in zdravljenje; venska razjeda, tromboflembitis, limfedem: kaj je in s čim povijemo; retinoidi: delitev in za kaj uporabljamo) *to so vprašanja od vseh štirih
Se pridružujem že zgornjemu komentarju: zelo prijeten ustni ;)