Ustna vprašanja - prof. Lunder

Sliki sta bili tinea inguinalis in alergijski kontaktni dermatitis(kronični, eflorescence na roki, prstih,slika leve roke z zlatim prstanom).
Vprašanja sem pa dobil v zvezi s slikama..brez kakšnih presenečenj, vprašal je tudi v zadnjem času pogostejše vprašanje glede terapije tinee - komplicirana vs. nekomplicirana oblika, trajanje(taprva cca.6 tednov, druga 4tedne), kateri antimikotiki(zelo lahko pogledati v knjigi) in kateri povzročitelj je značilen za tineo inguinalis, ne pa toliko za tineo drugod (E.floccosum)

Pri slikah zelo rad sliši diferencialke in zakaj bi kakšno stvar izključil...ampak tudi če ne zablestiš, se ne zgodi nič hudega. Na primer ko sva se ustavila pri sliki alerg.kontaktni dermatitis in sem ga skušal prepričati, da bi v poštev lahko prišla tudi psoriaza, je rekel "NE. Kje so največkrat eflorescence pri psoriazi rok?" Odgovor, s katerim bi mu moral postreči je na hrbtišču členkov prstov..
Nadalje je še vprašal, kje se pojavi taprva efloresceca, če je psoriaza na dlaneh. Spet je moj poskus, da ga prepričam z napačnim odgovorom prekinil z zelo prijaznim "NE" in me podučil, da ponavadi na sredi dlani.

Tudi, ko sem mu namesto o alergijskem kontaktnem dermatitisu začel razlagati o iritativnem(lapsus), me je kar hitro in spet z zelo prijaznim "NE" preusmeril na pravo pot.
Vprašal je tudi razliko med pritožbo pacienta z alerg.dermatitisom in iritativnem (pri taprvem koža srbi, pri iritativnem peče)

Pr slikah je fajn opisat kaj vidiš in potem povedat diagnozo(kot pri dr.Zupancu na sodni), čeprav če pri prof. Lundru ustreliš napačno dg., ti najbrž po svojem "NE" da še kakšno možnost :)
Vtis sem tudi dobil, da je pr njem pomembno, da poveš še kaj razen samo tistega, kar te je vprašal. Na primer mene je vprašal o alergenih, ki največkrat izzovejo alergijski kontaktni dermatitis, pa sm po tem še malo o mehanizmu nastanka povedal pa je kar zadovoljno prikimaval.

Končni vtis pa je resnično super..sicer nekoliko nerealna ocena v mojem primeru ampak na dober način! :) Če dobiš rok pri njem, je to kar zmaga.

Aja pa ŠE ENO VPRAŠANJE, KI GA NI MED NJEGOVIMI STARIMI IN KI GA JE KOLEGU NA ENEM IZMED PREJŠNJIH ROKOV POSTAVIL:

DERMATOZE V NOSEČNOSTI