Ustna vprašanja - prof. Potočnik

Profesor je prijazen, izpit poteka bolj kot pogovor, ampak zahteva pa dobro znanje, sicer je ponujena ocena hitro nižja od pričakovane. Ampak rad da dodatno vprašanje za zvišanje ocene. ☺
Najprej ti profesor pokaže sliko iz dermatološkega atlasa, slike so točne take kot na tem linku: http://derma.freehostia.com/. Jaz sem dobila sliko impetiga. Nato me je vprašal nekaj o kortikosteroidih, kdaj jih uporabljamo (avtoimune bolezni, alergije, morala sem tudi našteti bolezni, kjer se uporablja KS), kakšni so možni načini aplikacije KS (p.o., i.v., i.m.) ter v kakšnih podlagah vse lahko damo kortikosteroide (mazila, kreme, geli …). Nato me je vprašal kaj je razlika med kremo in mazilom (mazilo je bolj hidrofobno, zato se uporablja na zelo suhi koži, če daš mazilo na vlažno kožo, pride do maceracije). Vprašal me je, v kateri podlagi bi dala KS pri zelo zadebeljeni in luščeči se koži nad komolci pri psoriazi, odgovor je v vazelinu. In kaj bi še lahko dodala KS pri tem stanju? 10 do 20 salicilno kislino. Kaj so stranski učinki KS? Našteješ vse, ki so v knjigi.
Drugo vprašanje je bilo o mikrosporiji. Poveš kot piše v knjigi. Pri zdravljenju je pomembno da daš lokalno ketokonazol ali terbinafin, klotrimazol je premalo močen. Sistemsko pa je najbolje če daš terbinafin.
Zadnje vprašanje je bilo o pitiriasis rozea. Pomembno je, da se začne nenadoma, in sicer je najprej prisotno le eno žarišče, nad prsmi, ki se imenuje ekcema medalionucum, ker je na mestu, kjer ženske nosijo medaljon. Nato to žarišče izgine in se pojavijo nova, ter se razvija klinična slika pytiriasis rosea. Kako zdravimo? Pozdravi se sama od sebe, odsvetuješ tuširanje!, naj se tušira čim manj ter uporablja nevtralna (ne agresivna) mila. Če je res hudo, lahko daš lokalno KS.
Izpit poteka res sproščeno, bodite odločni, razložite kaj mislite, in zmaga bo vaša ;)