Ustna vprašanja - prim. doc. dr. Marko Potočnik

Na ustnem smo bili trije. Dva kolega je "prenaročil", sam pa sem dobil sledeča vprašanja:

-slika: BCC zg. ustnice (najprej opis tumorja, nato iz česa rata, dejavniki, ki pripomorejo k nastanku, nekaj o varnostnih robovih, prognoza, Dg in zdravljenje)
-alopecija (zaradi tega vprašanja sta kolega pred mano odletela): res podrobno, našteti in opisati vse tipe, latinske izraze, povzročitelje, mehanizem nastanka, prognoza, zdravljenje (v kakšnih podlagah+ODMERKI!), poleg tega pa še nekaj zadev, ki jih v kniigi ni (npr. pri androgeni alopeciji: fronto-parietalna alopecija; ko jo je sam povedal, je bilo seveda logično :))
-atopijski dermatitis: mehanizem nastanka, IgE, testiranje (podrobno - opisati kako, s čim, kdaj, koliko časa, katere alergene, +/- kontrola, kaj nastane (urtika), koliko mora biti velika pri + kontroli itd. in seveda zdravljenje: katera zdravila lokalno/sistemsko, v kakšnih podlagah, zakaj v takih (skoncentriral se je na kreme in mazila), kdaj damo enega in kdaj drugega in kdaj ostale
-genitalne bradavice: prekinil po cca. 20 sekundah z besedami: "To itak vem da znate, ker že vsi vejo, da imam venerologijo čez." :)

Na splošno je prim. zelo prijazen, rad pomaga (ko se nisem mogel spomniti izraza "androgena" alopecija, mi je namignil - "No kolega, kateri je najnovejši Samsungov mobitel?"...odgovoril sem "Galaxy S3", pa je rekel: "Ma neee... Android, kolega! Iz tega je tudi beseda "Androgena" alopecija." :D), ne spušča se v podrobnosti bolezni, celično raven in DD, medtem ko eflorescence, prognozo, Dg in zdravila pa želi slišati podrobno in tudi v odmerkih. Ko misliš, da ti bo dal določeno oceno, rad preseneti z vsaj eno višje. Se je pa (na žalost?) popolnoma "odmaknil" od svojih standardnih vprašanj, kar mi je tudi povedal ("Sem moral malo spremeniti vprašanja, ker so zdaj študentje na izpitu začeli govoriti še preden sem jih sploh karkoli vprašal, ker so itak vedeli, kaj sprašujem!") in dejal, da se prav trudi, da ne sprašuje več "starih" vprašanj-a zadovoljstvo po uspešnem opravljanju je posledično še toliko večje! ;)