Ustna vprašanja - prof. Lunder

Dermatovenerologija 23.7.2012
Prof. Lunder

Počakaš ga na dermi pri predavalnici.

Če je vedno tako kot pri meni, vas ni treba biti strah.

Bistvo je, da mu pokažete, da imate PREGLED nad skupinami bolezni. Pomeni, da pri slikah on malo spreminja anamnestične podatke in potem vi blestite z logičnim razmišljanjem, kaj bi lahko vse bilo.

Moji sliki:
- desiminirane makulopapulozne spremembe kože na trupu, odrasel moški, bil je sifilis, sem komaj na koncu pomislil na to, prej sem šel čez vse druge možnosti, kr je malo zgledalo kot garje al pa trombidioza (slika je bla ravno taka) sem začel, da je treba to izključit, potem nadeljeval preko alergičnih in nealergičnih irritativnih, do atopij, medikamentoznih eksantemov kr je reko, da se je hitro pojavilo, v glavnem vedno malo povpraša kak bi to zgledalo, kaj bi pacient povedal, kaj je značilno za to.... tak čist pregledno. Me je potem usmeril na bakterijske, pa sem se spomnil.
- kronični alergijski kontaktni na rokah, nič takega blo dost luskasto, zato diferencialno eritematoskvamozne bolezni

Vprašanja:
... iz tega sma prišla na vprašanje,
-Pityriasis rosea - perila sem se spomnil (tisto preležano pa to), sem opisal generalno eritematoskvamozne mehanizme, nisem vedel, da se sprememba vedno začne omejeno, ena in se šele potem razširi na večjo površino. Potem sma prišla spet na diferencialke, pa sma preletela vse eritematoskvamozne in pri zdravljenju, ko sem omenil fototerapijo, je vprašal katere druge bolezni še zdravimo s fototerapijo, to je bilo v bistvu drugo vprašanje.

- fototerapija

V glavnem, prijazen, sproščen izpit. Ocena lepa, kljub temu, da z znanjem nisem blestel.
V glavnem pokažite, da imate dober pregled. Diferencialke so najbolj pomembne.

Veliko sreče.
lp