Ustna vprašanja - prof. Godiæ

Najprej je dal sliko(spodaj je diagnoza, opišeš samo spremembe). Jaz sem imela tuberculosis cutis luposa. Vpraša še diferencialno diagnozo (eritema nodosum, erythema induratum, nodozni vaskulitis - na kateri strani goleni je kateri). Vprašal je še, za kaj je značilen erythema induratum - za tbc. Kako bi dokazali tbc, pomembno splošno stanje (kašljanje+sputum, nočno potenje, hujšanje). če je ne dokažeš v sputumu, kako potem..biopsija na robu spremembe (barvanje po Ziehl-Nieelsnu), če je še to negativno, narediš PCR.
Naslednje vprašanje je bil diskoidni lupus eritematozus. Pač poveš, kakšne so eflorescence, zapleti(lahko preide v sle!), diagnostika(dif! in ne lupus band test-to ni isto) in zdravljenje(antimalariki). Hoče slišat tudi tri vrste lupusov: sle, diskoidni in subkutani.
Naslednje vprašanje:lišmanioza. Poveš oblike, kje jo najdemo(je endemska v Dalmaciji), kako izgleda, diagnostika(biopsija-znotrajcelični parazit), zdravljenje(večinoma ni potrebno, samo izgine).
Histiocitoze: kaj so histiociti, na kaj se delijo, iz kje pridejo, kaj delajo (kostni mozeg, Langerhansove celice, kaj so Langhansove, poveš še, da so dendritične - APC celice in kaj je njihov pomen). Delitev histiocitoz.

Drugače je profesor zelo prijazen, korekten in ti pomaga, samo moraš znat (da se past). Poglejte si diagnostiko, želi sistematičen pregled.
Srečno!