Ustna vprašanja - doc. dr. Dolenc - Voljč

Izpit na spomladanskem roku pri profesorici je bil v stilu že opisanih, vprašanja so bila standardna.

Najprej smo vsi trije medicinci dobili pacienta za 45 minut, kar je več kot dovolj, dentalka pa je takoj odgovarjala.

Moj pacient je imel lahko spoznavno luskavico, natančneje hudo poslabšanje le-te. Natančno sva se pogovorila o dejavnikih (pridružene bolezni ter zdravila, alkohol, stres) in dosedanji terapiji njegove psoriaze. Dobro si je zapomnit vzbrsti, ki jih potem opišeš ter mesta, kjer se pojavljajo.

V kabinetu me je prof. vprašala najprej po anamnezi in predvsem statusu, kjer lahko poveš še kaj o sami bolezni.

Naprej jo je zanimala urtikarija (opis vzbrsti, atopija, dejavniki nastanka, vrste, ipd.), nato natančno o zdravljenju luskavice (lahko poudariš, da se kortikosteroidi ne uporabljajo sistemsko, ne pa pozabit citostatikov in seveda PUVA) in
na koncu akne - vse na splošno (oblike, dejavniki, zdravljene)

Proti koncu sem dobil slikico melanoma,s podprašanjem kako veš da je res M. Nato še ena slika - tinea pedis in inguinalis z vprašanjem o diferencialni dg., povzročitelju ter pri kom se pojavlja in kako veš, da je to tinea. Pri fotografijah je treba vzbrsti pravilno opisati, vendar profesorica glede tega ni pretirano pedantna.

Sicer je izpit res prijeten in sproščen, če le ne boste preveč napeto odgovarjali in se zapletali z nepotrebnimi podrobnostmi. Tako da ne skrbeti. Srečno!