Ustna vprašanja - Prof. Godiæ

1. Prvo sm dobu eno sliko Erythema annulare centrifugum, sm mogu nardit dermato.status kao pač opisat spremembe. Pol sm mogu še mal o temu povedat, možni vzroki, predilecijska mesta ipd.
Nato me je vprašal kaj bi lahko še blo - kaka reakcija po piku insekta, psevdolimfom, T-celični limfom
2. Nato sva nadaljevala z T-celičnim limfomom, poveš mu 3 stadije kakšne so eflorescence.
Vprašal mi je kako bi lahko opredelil al je psevdo ali pravi limfom - ne s histologijo ampak molekularno diagnstiko - pogledaš če je monomorfen ali polimorfen infiltrat.
3.Pigmentne purpurne dermatoze - poveš da gre za ekstravazacijo eritrocitov, predilecijska mesta na nogah zarad hidrostatskega tlaka, sprememba prvo rdečkasta pol rjavkasta. Vprašal je kok cajta ostane sprememba - več mesecev, makrofagi pojejo hemosiderin, življ. doba = 120 dni, nato propadejo in spet drugi makrofagi to zaužijejo itd...
4.Epidermalna toksična nekroliza - našteješ mal zdravila, hotu je slišat tut nevirapin (te mal vodi da z njim zdravimo okužbe...virusne..). Poveš da je to 4.tip reakcije, opišeš stadije bolezni, poveš kok cajta traja od zaužitja zdravila do izbruha bolezni
5.Necrobiosis Lipoidica - poveš mal da so podobne spremembe kot pr vaskulitisih al pa diabetični mikroangiopatiji, da se pojavjo rumenkaste papule - vpraša zakaj so rumene, ker kao proseva podkožje neki v tem smislu. Poveš kje so predilecijska mesta, jst sm povedov golen, hotu je vedt še za obraz in lasišče.

Profesor je prijazen, tut pomaga in te vodi da razmišlaš in na konc pridš do odgovora. Srečno