Ustna vprašanja - doc.dr. Dolenc-Voljč

Dobil sem pacienta, ki je imel dve dermatološki bolezni in sicer Pityriasis versicolor (var. alba) in lihenoidni medikamentozni eksantem, verjetno povzročen zaradi jemanja Concore tablet(ki so mimogrede tipična zdravila, ki povzročijo zahrbtne (ne v metaforičnem smislu) eflorescence. Pri opisu statusa/anamneze ne bi izpostavljal kaj posebnega, mogoče samo to, da sem bil vprašan na kratko lichen ruber(etiologija, predilekcijska mesta in zdravljenje). Povzroča ga vnos določenih zdravil, hepatitis C in transplantacija organov!!!, predilekcijska mesta so notranje strani zapestja, gležnji, ledveni del, pa tudi ustna sluznica!!!, zdravi pa se s topikalnimi kortikosteroidi, retinoidi in SUP.
Prvo teoretično vprašanje je bilo tipično in sicer psoriaza. Vedeti si moral približno prevalenco v slovenski populaciji, ki je 2-3 procente in primerjavo s prevalenco sladkorne bolezni. Verjamem, da je vsak pomislil, da je prevalenca višja, tam 10, 20 procentov. No…, v bistvu je kar enaka prevalenci psoriaze, bodite malo bolj pazljivi na te podatke v prihodnje, jaz bom vsekakor. Našteti sem moral predilekcijksa mesta (komolci, kolena, lasišče, križni predel in PREDEL ZA UŠESOM!!!). Tudi vse oblike sem moral povedati(v knjigi lepo opisani), bolj podrobno pa me je vprašala psoriazo unguinum. Za njo so značilne pikčaste vdolbinice, oljni videz, in DISTALNA zadebeljenost, za katero je hotela slišati izraz ONIHOLIZA. Ker sva bil že ravno pri nohtih, je želela vedeti tudi razlago pojma, ki sem ga slišal prvič, In sicer mislim da ONIHOGRIFOZA (kompletno zadebeljen, kremplast noht, zaradi glivičnih okužb, SB). Potem pa VSE o zdravljenju. Od lokalnih do sistemskih terapij. Pri lokalnih se uporablja salicilna kislina kot keratolitik (predpisujemo različne koncentracije za različne predele telesa!!! Trup, roke manj, medtem ko podplati, noge več, tudi 20 procentov). Mažemo pa ne v nedogled, ampak do stopnje, ko lusk ni več, oziroma so odpadle v večini. Pri otrocih je to zdravilo KONTRAINDICIRANO, zaradi možne povezave z Reyevim sindromom. Zdravilo kot sta cignolin in katranski preparati se v glavnem NE uporabljalo več. Za katran so uspeli celo dokazati, da je kancerogen (edina država, ki ga še uporablja je Srbija). Klasično topikalno zdravilo pa so kortikosteroidi, ki jih, če vas slučajno vpraša, tudi mažemo dalj časa, zaradi nekaterih trdovratnih oblik, in ne samo 1 teden. V sodobni dermatologiji pa obstajajo tudi nekateri analogi D vitamina (kalcipotriol in kalcitriol krema). Sistemsko uporabljamo Retinoide (ACITRECIN), cisostatike (METOTREKSAT in CIKLOSPORIN A) in biološka zdravila (INFLIKSIMAB…). Uporabna je tudi PUVA in SUP, ter sončenje in morska voda.
Drugo vprašanje je bilo vezano na stranske učinke RETINOIDOV in njihova uporaba. Lokalni so suha koža, ki se lušči in razpoka, suha in vneta sluznica ter krhost nohtov in izpadanje las. Poleg tega pa NE smeš iti na sonce, zaradi zelo velike verjetnosti OPEKLIN!!! Sistemski stranski učinki so povišanje maščobnih partiklov (predvsem holesterola in TAG), jeternih encimov (transaminaz) in ledvičnih parametrov (kreatinin, sečnina). Zvišanje IKT je zelo, zelo redko, zato ga ne omenit, je pa zapisan v knjigi kot psevdotumor cerebri. Zelo pomemben stranski učinek pa je TERATOGENOST, zaradi katere morajo ženske obvezno jemati zraven kontraceptive. alternaTIVE pa so tudi anti- androgeni, kot so CIPROTERON ACETAT, SPIRONOLAKTON… Z acitretinom zdravimo predvsem psoriazo, lihen ruber planus, parapsoriazo, z izotretioninom (13-cis retinoična kislina) pa acne vulgaris in rozaceo.

Tretje vprašanje je bilo o kliničnih znakih/simptomoh KVI (kronične venske insuficience). V prvem stadiju značilne varice in možen zaplet tromboflebitis, v drugem stadiju hipostazični dermatitis (polg očitnih sprememb tudi atrophie blanche-»blanž-fonetika«), v tretjem pa kronična venska razjeda (več kot 6 tednov!!!). Največ govora je bilo o tromboflebitisu. Kaže se kot rdeča, boleča in napeta koža v predelu POVIRJA vene. Klinično je pomembna lokacija tromba in sicer, če je manj kot 10 cm, od safeno-femoralnega ustja, je stanje resno, saj lahko napreduje v globoko vensko trombozo, terapija pa so nizkomolekularni heparini. Če pa je oddaljenost tromba več kot 10 cm od safeno-femoralnega ustja, pa ni takšne nuje, vseeno pa situacijo spremljamo, če bi se slučajno razširila. Pomembna terapija je ustrezno povijanje in maža s heparinskimi mazili. Diagnostično pa lahko vse skupaj ugotovimo s preprosto Duplex ultrazvočno preiskavo. Zanimala jo je tudi zdravljenje venske razjede, pri kateri uporabimo različne tipe oblog, za različne stadije razjede, ob HKRATNEM povijanju!!!
Na samem koncu pa sem moral na slikici prepoznati medikamentozni eksantem, ki se od urtikarije po sliki razlikuje zgolj po SIMETRIČNOSTI. Pri ME so eflorescence simetrične, pri urtikariji pa naključne. Omeniti morate tudi časovno omejitev(ME>24 ur, urtikarija<24 ur, razen v primeru urtikarijskega vaskulitisa).
Izpit je resnično prijeten in poteka v sproščenem vzdušju, seveda pa more biti za lepo oceno, znanje kar na nivoju in prikazano zelo sistematično. Priporočam, da se naučite njena klasična vprašanja v celoti, eksotike res ne sprašuje. Resnično priporočam…