Ustna vprašanja - doc.dr. Dolenc Voljč (2011-08)

Zelo pozitivna izkušnja.
Najprej anamneza in status pacienta - če je diagnoza pretežka, samo poveš kakšne eflorescence si videl in zdrdraš anamnezo. Sledijo vprašanja, pri meni:

Psoriaza (oblike, predilekcijska mesta, etiologija, zdravljenje - omeni novejše imunomodulatorje in, da ne uporabljamo sistemskih KS)
Tinea (ni zamerila, da ne vem katere živali prenašajo točno določene glive, poveš kako izgleda, kako določimo povzročitelja in kako zdravimo)
ME (od urtikarije ločimo po tem, da je eflorescenca fiksna in ne izgine v roku 24h, sicer na splošno poveš, bolj podrobno je edino vprašala, za katera zdravila ugotovimo IgE in vitro - penicilinski atb, inzulin,...)

Na koncu sem dobila še slikico malignega melanoma. Piše kaj je, poveš kako bi določil Dg(ABCDE) in ukrepal, če bi pacienta dobil v ambulanti družinske medicine (napotnica za nujno, ne delamo biopsije)
Poglejte si njena stara vprašanja na medenem srcu, saj ne zahteva nekih eksotičnih bolezni. Vendar pa te pogoste bolezni (luskavica, dermatitisi, glivične okužbe itd.) sprašuje zelo natančno. Če ne znate povejte vsaj osnove, ker zelo rada dopolnjuje kar poveš in že sama pove veliko podrobnosti.
Sem pričakovala, da bo bolj stroga, pa je bila zelo prijazna in korektna in se očitno zaveda, da ne bomo vsi dermatologi, ki bi morali znat čisto vse bolezni in vse podrobnosti.