Ustni izpit - prof. Bartenjev

Moja vprašanja so bila sama stara, res nič novega, so imeli pa kolegi pred mano vaskulitise oz. kako zdravimo varice, to kar se do sedaj ni pojavljajo pod njegovimi vprašanji. Naj ne bi kompliciral pri tem, ampak je mogoče kaj vplivalo na oceno. Že v prejšnjih vtisih sem našla, da kdaj kljub temu, da mu dokažeš, da pa v knjigi tako piše, on temu še vedno nasprotuje in je lahko malo neugodno. To se je zgodilo tudi meni, ko mi je začel solit pamet, kako izgleda pustularna palmoplantarna psoriaza. Dejstvo, da sem jo opisovala iz lastnih izkušenj in potem ta dejstva podkrepila še s knjigo njega nista prepričala v nasprotno. Po njegovo pri tej obliki psoriaze NI vezikul, ampak so direkt pustule.
Imela sem tudi dve sliki iz diasov, ker so imeli pred nami četrti letniki vaje, eflorescence pač. Drugače pa moja vprašanja:

- luskavica
- urtikarija (zelo pomembno je, kako začneš z odgovarjanjem, epo tako kot je v knjigi, drugače te bo popravil in sam dokončal tvoj stavek ), tuki potem zraven še mehanizme
- zdravljenje aken, sistemsko, lokalno
- zdravljenje psoriaze - sistemsko ( zakaj mi ne bi dali retionoidov - ženska v rodnem obdobju, zakaj pa potem lahko daš retinoide za zdr.aken - ker je druge vrste retionod in se izplavlja samo okoli 2meseca za razliko od acitretina, ki se okoli 2let )
Slikce sm mela nekaj kar je zgledal kot grannuloma anulare, ampak ni bil :), je pa reku da bi lahko bila DD, katera eflorescenca je na sliki - papula, kaj je papula histološko -celični infiltrat, lahko tudi epidermalne celice. Druga je bil eksudativni multiformni eritem - kaj je to, kako nastane...