Ustna vprašanja – prof. Lunder

Ustna vprašanja iz ustnega izpita pri prof. Lundru, 18.10.2010.

Bilo nas je 6, po dva sta dobila enega pacienta. Najina pacientka je imela nek čuden eksantem, najbolj izražen po nartih in golenih, razširjen pa še na zg. del stegen ,trebuh in roke…ki se je potem med pogovorom s profesorjem izkazal za medikamentoznega (saj bi še šlo, če ne bi sveto verjela pacientki in temu, da ni vzela nobenih zdravil … ;))
Torej, na ustnem sva najprej malo predebatirala pacientko, pa diferencialke…ni zameril, da sem streljala precej mimo.
Sledili sta dve fotografiji:
- Šen/celulitis na goleni (kakšni bi bili simptomi – mrzlica, vročina)
- Mb Mucha-Habermann oz. pityriasis lichenoides et varioliformis acuta (na sliki je bil spr. del trupa mladega odraslega moškega, posejan z manjšimi makulami, luskicami, erozijami in krasticami – prof. je rekel, da gre za bolj kronično stanje, in sem predlagala psoriasis guttata, npr. po infektu. Nato mi je rekel, da bi teoretično sicer šlo, ampak da je pacient mlad. Torej sem predlagala norice, ker je res nekoliko spominjalo na to. Profesor me je direktno usmeril (»kaj pa če je bolezen iz skupine parapsoriaz?«) in nato sem seveda vedela. )
Od vprašanj pa se spomnim:
- Najpogostejši kontaktni alergeni pri nas (našteti , kaj recimo testiramo; najpogostejši je nikelj, v kozm.izdelkih pa dišave)
- Zdravljenje akutne urtikarije (pozor, ne pasti na foro »kaj pa lokalni antihistaminiki?«)


Profesor je res zelo prijazen in strpen, tako da le pogumno!